Ντοματίνια με υδροπονική και… γυάλινη καλλιέργεια

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υδροπονική καλλιέργεια, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που εγγυώνται οι υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές της εγκαταστάσεις, αξιοποιεί η επιχείρηση Today’s, για να παράγει υψηλής ποιότητας ντοματίνια.

Ο χώρος όπου πραγματοποιείται η καλλιέργεια, στη θέση Μπούσι – Βαλτούλια Μεσολογγίου, είναι περιφραγμένος με γυαλί, με αποτέλεσμα να περνά περισσότερο από το 90% του φωτός, βελτιώνοντας την ανάπτυξη των φυτών και μεγιστοποιώντας την παραγωγή. Επίσης, τα ντοματίνια τύπου «ελιάς», ποικιλίας lipso και οι ντομάτες σε τσαμπί παράγονται και συσκευάζονται με πιστοποίηση στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή.

Συνολικά, η Τoday’s διαθέτει 13.000m² στεγασμένο χώρο, 7.500m γραμμές φύτευσης και 34.000 ντοματιές. Το όλο εγχείρημα άρχισε να υλοποιείται μετά την ένταξη της σχετικής πρότασης σε αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Υπήρξε, ωστόσο, μια καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων, λόγω της εφαρμογής των capital controls που «πήγαν» πίσω την όλη διαδικασία. Το 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη φύτευση και μέχρι σήμερα παράγονται κάθε χρόνο 20 τόνοι το στρέμμα.

Εγγύηση

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ένας εκ των τριών ιδρυτών της εταιρείας, ο γεωπόνος Θανάσης Νίνης, στράφηκαν στη μέθοδο της υδροπονίας για να παράγουν ποιοτικά προϊόντα όλο τον χρόνο, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα φυτοπροστασίας.

«Καλλιεργούμε σε γυάλινο θερμοκήπιο, όπου οι συνθήκες ψύξης και θέρμανσης είναι ελεγχόμενες. Διαθέτουμε σειριακό εξαερισμό για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων CO2. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνονται οι ανάγκες αερισμού του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλοντας έτσι στη δέσμευση μεγαλύτερων ποσοστών ενέργειας.

Η δυνατότητα διατήρησης αυτής της ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών αναγκών κατά τη διάρκεια της νύχτας συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Με το γυάλινο θερμοκήπιο αξιοποιούμε όλη την ηλιακή ενέργεια που βοηθά την ανάπτυξη των φυτών και να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή».

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Νίνης, αν και με την υδροπονία περιορίζεται σημαντικά η εμφάνιση ασθενειών που μεταφέρονται από το χώμα, εντούτοις στην περίπτωση που εισέλθουν στο θερμοκήπιο έντομα εχθρικά προς την καλλιέργεια, αντιμετωπίζονται με βιολογικό τρόπο, εισάγοντας δηλαδή φυσικούς εχθρούς (ωφέλιμα έντομα), τα οποία εξοντώνουν τα έντομα-εχθρούς.

Πρωτοποριακές συσκευασίες

Πέρα από την παραγωγική διαδικασία, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις συσκευασίες του προϊόντος, οι οποίες διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο καπάκι για τον αερισμό του προϊόντος, καθώς και χάρτινη, εκτυπωμένη και πλαστικοποιημένη συσκευασία τύπου «καλάθι» για οπτική επαφή με τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κ. Νίνη, η καλλιέργεια σε θερμοκήπια, αλλά και η υδροπονία αποτελούν μονόδρομο, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, λόγω και των καιρικών συνθηκών που συνεχώς μεταβάλλονται, αλλά και της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών, στο μέλλον θα είναι ανέφικτη όχι μόνο η υπαίθρια καλλιέργεια, αλλά και η φύτευση σε χώμα.