Το ντόμινο της αύξησης τιμών των αγροτικών προϊόντων ακολουθεί και το ελαιόλαδο

Στα 3,70 ευρώ οι πράξεις στη Λακωνία, στα 3,62 ευρώ στη Ζάκρο

Αυτό που από τις προηγούμενες ημέρες διαφαινόταν ως ανοδική τάση στην περίπτωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου φαίνεται ότι αποτυπώνεται την τρέχουσα εβδομάδα στη ζήτηση και στις τιμές σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα του ελαιολάδου στη χώρα.

Η κατάσταση στην αγορά που έχει προκαλέσει διεθνώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τις τιμές των φυτικών ελαίων και ιδιαίτερα του ηλιελαίου δείχνει πως έχει κινητοποιήσει την αγορά για τις χαμηλότερες κατηγορίες του ελαιολάδου, φτάνοντας έως και την περίπτωση του εξαιρετικά παρθένου.

Η έλλειψη ηλιελαίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στρέφει το ενδιαφέρον των Ισπανών στο ελαιόλαδο, το οποίο καταγράφει αύξηση τιμών όχι μόνο στο ράφι, αλλά και σε επίπεδο παραγωγού.

Πιο ευνοημένες προσώρας δείχνουν οι κατηγορίες του παρθένου και του λαμπάντε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα από τη χώρα της Ιβηρικής, με κάποιους ειδικούς αναλυτές του κλάδου να προειδοποιούν ακόμη και για ελλείψεις αν η κατάσταση συνεχιστεί, ενόψει και της ερχόμενης χρονιάς και υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ξηρασίας στη μεγάλη ελαιοπαραγωγό χώρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις τιμές που καταγράφει η Κομισιόν την εβδομάδα που έληγε στις 6 Μαρτίου, το ισπανικό εξαιρετικά παρθένο (κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο) ανερχόταν στα 331 ευρώ/100 κιλά, υψηλότερα από τα 326,3 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το παρθένο έφτανε τα 311,8 ευρώ και το λαμπάντε τα 302,2 ευρώ αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ζήτηση δείχνει να αναθερμαίνεται για το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μαζί της και οι τιμές των πράξεων, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και μία διάθεση συγκράτησης από πλευράς παραγωγών με την ελπίδα περαιτέρω ανόδου.

Στα 3,70 οι πράξεις στη Λακωνία

Πράξεις στο επίπεδο των 3,70 ευρώ καταγράφει από την προηγούμενη εβδομάδα η Λακωνία, βλέποντας άνοδο από την καθίζηση που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα. «Γίνονται πράξεις στο 3,70», μετέφερε από την περιοχή ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο επίπεδο τιμών στα 3,40 – 3,45 ευρώ για τους παραγωγούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον για αγορές έχει αναθερμανθεί, γεγονός που μπορεί να αποδίδεται στη γενικότερη εικόνα που σχετίζεται με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα σπορελαίων.

Ανάκαμψη τιμών και ενδιαφέροντος εντοπίζει η Σητεία

Ανάκαμψη σε τιμές και ενδιαφέρον, αν και όχι σε ιδιαίτερα επίπεδα, μεταφέρει και από την περιοχή της Σητείας ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, σε σύγκριση με τη σχετική καθήλωση του προηγούμενου διαστήματος. Κατά τον ίδιο, οι τιμές πλέον κυμαίνονται στην περιοχή από 3,55 έως και 3,62 ευρώ, σύμφωνα με τις πράξεις που έχουν γίνει το τελευταίο δεκαήμερο. Δεν είναι μεγάλη η ζήτηση, αλλά υπάρχει μία κινητικότητα και σε τιμές και σε ποσότητα, συμπλήρωσε.

Σε όρους παραγωγής, οι όγκοι φέτος εκτιμάται ότι κινούνται στους 6.000 τόνους, καλύτερα από όσους αναμένονταν αρχικά, λόγω της καλής απόδοσης που είχαν οι ελιές. Από τις ποσότητες αυτές περίπου το 1/3 έχει διατεθεί, εκτίμησε ο ίδιος.

Στα 3,62 ευρώ η τελευταία πράξη για τον Συνεταιρισμό Ζάκρου

Η περιοχή της Ζάκρου είχε καλή παραγωγή, με τον ομώνυμο συνεταιρισμό να φτάνει φέτος διπλάσιες ποσότητες των περσινών, παίρνοντας όχι μόνο καλή ποσότητα, αλλά και ποιότητα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, Βασίλης Κατσικαλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές δείχνουν να έχουν επανέλθει στο επίπεδο του Ιανουαρίου. «Υπάρχει λίγο παραπάνω ενδιαφέρον κι ελπίζουμε να συνεχιστεί. Από ό,τι πληροφορούμαστε, λένε ότι έχουν μία αυξητική τάση (οι τιμές), λόγω της γενικής κατάστασης», αναφέρει σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Λόγω της ρευστής κατάστασης δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη, εξήγησε, εκφράζοντας την ελπίδα οι τιμές να κινηθούν και λίγο υψηλότερα, αφού και το προϊόν που διαθέτει ο συνεταιρισμός είναι πολύ καλής ποιότητας.

«Ίσως ο κόσμος δείξει μεγαλύτερη ζήτηση για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αφού πρόκειται για προϊόν καλύτερης ποιότητας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια που προτιμούσε για λόγους οικονομικούς, αν το ηλιέλαιο έχει σχεδόν την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου λόγω της εμπόλεμης κατάστασης», σχολιάζει, μεταξύ άλλων.

Πάντως, ο συνεταιρισμός, που δίνει τμηματικά το προϊόν μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, διέθεσε, προ εβδομάδας, δύο βυτία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας, οξύτητας της τάξεως του 0,2 σε ντόπιο έμπορο που κάνει και τυποποίηση, στην τιμή των 3,62 ευρώ.

Στα πάνω τους οι τιμές και στη Μεσσηνία παρά τη στασιμότητα

Τιμές που κυμαίνονται μεταξύ των 3,30 και 3,50 ευρώ για το συμβατικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το ΠΟΠ μετέφερε από τον Νομό Μεσσηνίας ο αναπλ. γεν. διευθυντής στην Ένωση, Γιάννης Πάζιος. «Πήγε να γίνει μία κάμψη, έφτασε και στα 3,20 πριν από μία με δύο εβδομάδες, όμως τώρα ξαναπήρε λίγο πάνω, λόγω και των εξελίξεων που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή», τονίζει. Είναι και συνεπακόλουθο των αυξήσεων που υπάρχουν στο τελικό προϊόν, προσθέτει, εξηγώντας ότι πρόκειται για κάτι που λειτουργεί αλυσιδωτά της κατάστασης που παρατηρείται στα άλλα έλαια. Το γεγονός αυτό φέρνει και συγκράτηση σε όσους παραγωγούς δεν έχουν πουλήσει έως τώρα το προϊόν τους, μήπως και το διαθέσουν σε ακόμη καλύτερες τιμές. «Ενδιαφέρον για αγορές υπάρχει από εκείνους που επιθυμούν να δημιουργήσουν αποθέματα, όμως δεν γίνονται ιδιαίτερες πράξεις αυτήν τη στιγμή», αναφέρει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022