Οι ντόπιοι τυποποιητές «ξεσκάλωσαν» την αγορά ελαιολάδου στο Ηράκλειο

Ξεπέρασαν και τα 3,60 για πράξεις σε Σητεία και Μονεμβασιά

Με την ντόπια τυποποίηση να «ξεσκαλώνει» κάπως εμπόριο και τιμές για την Κρήτη, οι τελευταίες δείχνουν σταθεροποίηση σε υψηλότερα επίπεδα. Οι συγκομιδές συνεχίζονται ομαλά και οδεύουν προς το τέλος όσο κινούμαστε προς τα δυτικά του νησιού, χωρίς να λείπουν βέβαια κάποια κατά τόπους προβλήματα, σε μία χρονιά μειωμένης παραγωγής. Μειωμένες είναι οι ποσότητες φέτος και για τη Λακωνία, που συνεχίζει με τις δικές της καθυστερήσεις. Πάντως, και εκεί οι τιμές δείχνουν σταθεροποίηση στο επίπεδο των προηγούμενων ημερών.

Κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι ο όγκος που θα παραγάγουν και φέτος οι Ισπανοί. Παρ’ όλα αυτά, δεν απουσιάζει η προσδοκία από τους Έλληνες παραγωγούς και για ακόμη καλύτερα επίπεδα τιμών από τα τρέχοντα, προσδοκία που στηρίζεται στις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για μειωμένες ποσότητες εγχώρια και κυρίως διεθνώς, αλλά και στην παροχή ενός ποιοτικού προϊόντος. Κι αυτό, βέβαια, αν δεν ασκήσουν αντίθετες πιέσεις οι μεγάλες αλυσίδες της λιανικής, που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους.

Στα 3,65 οι τιμές στη Σητεία

Περίπου στο 70%-75% εκτιμάται ότι βρίσκεται το επίπεδο της παραγωγής στη Σητεία. Τα ελαιόλαδα έχουν πολύ καλή ποιότητα και καλή οξύτητα, αφού δεν υπήρξε δακοπροσβολή, εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι φέτος η περιοχή θα καλύψει τους 6.000 τόνους, καλύτερα από την προηγούμενη εκτίμηση, χαμηλότερα όμως από μία μέση παραγωγή.

Για την περιοχή, βάσει και των τελευταίων πράξεων, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 3,65 ευρώ. «Κάπου εκεί βλέπω ότι έχουν σταθεροποιηθεί για κάποια βυτία που βγαίνουν στην αγορά» σχολιάζει, τιμή στην οποία έκανε πράξεις και η Έλαια Σητείας, εταιρεία στην οποία συμμετέχει η Ένωση.

Οι αλυσίδες του εξωτερικού, βέβαια, δεν έχουν ακόμη δώσει την απάντησή τους, μετέφερε ο κ. Μαυροματάκης. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αιτιολογηθεί από την πλευρά τους ως προς το επίπεδο των τιμών, οι οποίες φέτος είναι κατά 1 ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Πάντως, όπως σχολιάζει, η τιμή είναι ικανοποιητική, όμως βλέποντας το περσινό επίπεδο των 2,60 και το προπέρσινο των 1,60-1,80, αυτά δεν μπορούν να ισορροπήσουν το πραγματικό κόστος του ελαιολάδου, το οποίο μάλιστα φέτος είναι αυξημένο για τον παραγωγό, λόγω των αυξήσεων σε γεωργικά εφόδια, ενέργεια κ.ά.

Στα 3,30 ανέβασε η εγχώρια τυποποίηση και τα Χανιά

Στα τελειώματά της βρίσκεται και η παραγωγή στα Χανιά, όπως εκτίμησε ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου για τον ΑΣ Χανίων. Το ελαιουργείο του συνεταιρισμού αναμένεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ποσότητες φέτος εκτιμώνται περίπου στο 25% των περσινών για την οργάνωση, σε μία κατά τα άλλα λαδοχρονιά, που έφερε, όμως, αισθητές μειώσεις για τον βόρειο άξονα του νομού.

Απουσία ευτυχώς δάκου, αλλά λόγω κάποιων μυκητολογικών προσβολών, οι οξύτητες στην περιοχή κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 0,4-0,45, εξηγεί, ενώ, από άποψη τιμών, και στα Χανιά εντοπίζεται πλέον μία σταθερότητα, αφού προηγήθηκε άνοδος από την αρχή του χρόνου.

«Η τιμή παραγωγού είναι στα 3,30 για οξύτητα 0,3, υψηλότερα κατά 10 λεπτά από την προηγούμενη και ακολουθεί μία διαβάθμιση 5 λεπτών ανά γραμμή μέχρι τις 8 γραμμές», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι κι εκεί το επίπεδο τιμών το κρατάει στην παρούσα φάση η εγχώρια τυποποίηση, καθώς η εξαγωγή στην Ιταλία δεν έχει τραβήξει ακόμη την τιμή προς τα πάνω.

«Τα λάδια είναι λίγα. Υπάρχει όμως προσδοκία για καλύτερες τιμές» συμπληρώνει, αφού παράγοντες της αγοράς εκτιμούν μικρότερη της αναμενόμενης παγκόσμια παραγωγή. Πιο ασφαλής θα είναι όμως η πρόβλεψη προς τα τέλη Φλεβάρη, οπότε και ολοκληρώνει η Ισπανία την παραγωγή της και θα έχουμε εικόνα των ποσοτήτων, αλλά και του ποσοστού σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εκτιμά.

Καλύτερη η αναλογία καρπού σε λάδι

Στα 3,60 ευρώ τιμή παραγωγού παραμένει σταθεροποιημένη η αγορά σχεδόν σε όλη τη Λακωνία, μεταφέρει και ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής στον ΑΣ Μολάων-Πακίων, εξηγώντας ότι πρόκειται για επίπεδο που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ υπήρξαν και κάποιες πράξεις (4-5 βυτία) στα 3,66 ευρώ, από συνεταιρισμούς του Δήμου Μονεμβασίας.

Αυλαία με το υψηλότερο αυτό επίπεδο άνοιξε στις 5 Γενάρη ο συνεταιρισμός, με δύο βυτία, και ακολούθησαν και κάποιοι ακόμη, «ποσότητες που έφυγαν όλες σε Ιταλούς μεταποιητές», εξηγεί. Ζήτηση υπάρχει στην περιοχή, όμως οι παραγωγοί δείχνουν επιφυλακτικοί στη διάθεση ποσοτήτων, «βλέποντας ότι η χρονιά είναι μικρή και τα έξοδα τεράστια», συμπληρώνει.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μικρή παραγωγικά χρονιά φέτος στην περιοχή, που μόλις πέρασε τη μέση της συγκομιδής. Οι καθυστερήσεις αποδίδονται σε έλλειψη εργατικών χεριών, κακοκαιρίες, αλλά και στην αναλογία καρπού σε λάδι, ενώ υπάρχει ο φόβος για τη νέα κακοκαιρία που προβλέπεται.

«Οι ποιότητες είναι πάρα πολύ καλές, με το πιο επιβαρυμένο λάδι να είναι οξύτητας 0,22» αναφέρει, όμως, η αναλογία καρπού σε λάδι βελτιώθηκε τελευταία και πλέον βρίσκεται στα 6 με 5,8 κιλά ελιών για ένα κιλό λαδιού, εξηγεί.

Στα 3,60 οι εμπορικές πράξεις στο Ηράκλειο

Οι εμπορικές πράξεις που έγιναν με τον καινούργιο χρόνο είναι που «ξεσκάλωσαν» τη μέχρι πρόσφατα παγωμένη αγορά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρο Χιλετζάκη, ο οποίος μίλησε για τις πρόσφατες δημοπρασίες που πραγματοποίησαν συνεταιρισμοί στο Ηράκλειο με τιμές στο επίπεδο των 3,60 ευρώ.

Κατά τον ίδιο, η μέση τιμή για τον παραγωγό στο Ηράκλειο είναι σε καλύτερο επίπεδο από πριν, ενώ προβλέπεται περαιτέρω άνοδος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η ντόπια τυποποίηση είναι που στηρίζει και τις πράξεις στο προϊόν, αφού οι Ιταλοί παραμένουν μαγκωμένοι, αναμένοντας τις ισπανικές επιδόσεις. Η συγκομιδή πάντως για τον νομό βρίσκεται προς το τέλος, καθώς έχει μαζευτεί το 80% «μίας κακής χρονιάς», επισημαίνει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022