Nutrinform, η ιταλική απάντηση στο σύστημα σήμανσης Nutriscore

Εγκρίθηκε από την ΕΕ το εναλλακτικό σύστημα επισήμανσης τροφίμων που προτείνει η Ρώμη

Πράσινο φως στο… αντίπαλο δέος του επικρατέστερου μέχρι σήμερα γαλλικού συστήματος σήμανσης τροφίμων Nutriscore έδωσε η Κομισιόν, επιτρέποντας την υιοθέτηση του «Nutrinform Battery» για τα προϊόντα που πωλούνται στην Ιταλία.

Η χώρα είχε ζητήσει την έγκριση της ΕΕ για την εφαρμογή του δικού της συστήματος σήμανσης από τον Ιανουάριο, έγκριση που ήρθε τελικά για τα «Μade in Italy» προϊόντα, μετά και την αξιολόγηση μέσω της διαδικασίας Tris, η οποία και εξετάζει τυχόν ασυμβίβαστες διαδικασίες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες της ΕΕ.

Τα ιταλικά προϊόντα μπορούν πλέον σε εθελοντική βάση να φέρουν στη συσκευασία τους την επισήμανση του Nutrinform, με το γαλλικό σύστημα της πολύχρωμης ετικέτας να αποκτά πλέον έναν αντίπαλο ενόψει και της τελικής πρότασης της Κομισιόν για ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης των τροφίμων έως το τέλος του 2022.

«Η απόφαση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι το σύστημα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες της ΕΕ, κάτι που ήταν αναγκαίο ώστε οι παραγωγοί να το υιοθετήσουν στην επισήμανση των τροφίμων σε εθελοντική βάση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ivano Vacondio, πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας παραγωγών Federalimentare, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, όπως σημείωσε, της τρέχουσας και της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσω και της συνεργασίας φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πώς… φορτίζει το Nutrinform

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα σήμανσης, ιταλικής έμπνευσης, που θα φέρουν σταδιακά οι ετικέτες των τροφίμων της γείτονος στη βάση της ημερήσιας πρόσληψης θρεπτικών συστατικών σε μία διατροφή. Το σύστημα, μέσω ενός γραφήματος μπαταρίας που φορτίζει, δείχνει στους καταναλωτές τα θρεπτικά συστατικά και την πρόσληψη ενέργειας από τα προϊόντα που καταναλώνουν.

Το Nutrinform, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, δεν δείχνει αν ένα τρόφιμο είναι «καλό» ή «κακό» αλλά είναι ένα σύστημα που λαμβάνει υπόψη τις ημερήσιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ενθαρρύνοντας την ενημερωμένη επιλογή τροφίμων, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Η μπαταρία «επιχειρεί μία εκπαιδευτική προσέγγιση», υποστηρίζει ο Vacondio, ισχυριζόμενος ότι δεν επιδρά στις επιλογές των καταναλωτών, ούτε τους κατευθύνει σε συγκεκριμένα προϊόντα έναντι άλλων, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την περίπτωση του Nutriscore. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σημαντικές ενστάσεις διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την ιταλική πλευρά (ενώ αντιδράσεις εκφράστηκαν κι από άλλες ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγούς χώρες), καθώς η γαλλική ετικέτα που χρησιμοποιεί γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου και χρωματική ένδειξη για την κατάταξη των τροφίμων, «βαθμολογούσε» το ελαιόλαδο με C, βάσει της κατάταξης των λιπαρών του.

Στο ίδιο επίσης σύστημα και αρκετά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ τυγχάνουν χαμηλότερης βαθμολογίας βάσει της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, ζάχαρη ή λιπαρά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημαντική θρεπτική τους αξία.