Ο απόλυτος παραλογισμός

γράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Οι αιτούντες άσυλο για όσο καιρό εξετάζεται το αίτημά τους δεν έχουν πρόσβαση (νόμιμη εννοείται) στην αγορά εργασίας, με διάταξη νόμου που η κυβέρνηση ψήφισε τον Απρίλιο.

Το οξύµωρο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν δικαίωµα εργασίας, αν δεν είχε πραγµατοποιηθεί η διαδικασία της επίσηµης προκαταγραφής και απλώς τους είχε δοθεί έγγραφο αναβολής αποµάκρυνσης από τη χώρα έως ότου ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήµατος ασύλου που έχουν υποβάλει Ορφανές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τοµέα για τους έγκλειστους µετανάστες και πρόσφυγες

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Την –ανεξήγητη– αυτή απαγόρευση προσπαθεί να άρει τώρα η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται υπό διαβούλευση από την προηγούμενη Τετάρτη έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις δύο το μεσημέρι.

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν άεργοι και χωρίς χρήματα στους καταυλισμούς προσφύγων, όπως είχε αναδείξει η «ΥΧ» σε σχετικό ρεπορτάζ, πάνω από 100.000 άνθρωποι χρειάζονται για εποχικές εργασίες κυρίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί από τις περιφέρειες. Οι θέσεις αυτές καλύπτονται από πολίτες τρίτων χωρών, που λαμβάνουν σχετική άδεια εργασίας. Ο απόλυτος παραλογισμός…

Σύμφωνα με τη διάταξη που προτείνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «εάν λόγω έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν από τη μαζική εισροή αιτούντων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης αίτησης διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των τριών μηνών, δύναται να επιτρέπεται η πρόσβαση στην απασχόληση και πριν την ολοκλήρωσή της, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία καθορίζει και τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας».

Άξιον απορίας πάντως είναι για ποιον λόγο δεν ορίζεται ότι εφόσον περάσουν ένα τρίμηνο απραξίας, οι αιτούντες άσυλο επιτρέπεται να εργαστούν. Απλά, χωρίς κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες για να υπογραφούν χρειάζονται μήνες, στη διάρκεια των οποίων τα σχετικά έγγραφα περιφέρονται από υπουργικό γραφείο σε υπουργικό γραφείο.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές