Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος

Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος

«Θυσία» στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν οι επιστροφές φόρου που αναμένεται να προκύψουν από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος καθώς η διαδικασία επιστροφές θα συμπέσει με τον καταλογισμό του φόρου ακινήτων.

Στην πράξη, με την εκκαθάριση φόρου και μέσα στον Αύγουστο θα γίνει ο υπολογισμός των ποσών για τον ΕΝΦΙΑ και θα αφαιρεθούν τα ποσά από τις επιστροφές φόρου. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται καθώς υπάρχει πρόβλεψη για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό, όταν υπάρχουν οφειλές ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες.

Ετσι λοιπόν η εφορία θα «κατάσχει» την επιστροφή παίρνοντας προκαταβολικά τον ΕΝΦΙΑ και αφαιρώνταςτο δικαίωμα από τους πολίτες να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων σε πέντε δόσεις.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, για έναν φορολογούμενο που έχει να λάβει επιστροφή φόρου 500 ευρώ και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με τον συμψηφισμό ο φορολογούμενος αυτός δεν θα πάρει ποτέ επιστροφή φόρου ενώ θα πληρώσει εφάπαξ και τον ΕΝΦΙΑ.

Αντίστοιχα για έναν φορολογούμενο με επιστροφή φόρου 500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 700 ευρώ, θα παρακρατηθεί το ποσό των 500 ευρώ εφάπαξ, ενώ θα του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ σε πέντε δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπραχθεί γρηγορότερα φέτος ο ΕΝΦΙΑ απ’ όσους θα δουν πιστωτικό εκκαθαριστικό της εφορίας, αφού η είσπραξη θα γίνει εφάπαξ κι όχι σε πέντε δόσεις.