Ο καιρός «χτύπησε» τα φασόλια Καστοριάς και Φλώρινας

Έως και 55% φτάνει η φύρα στη φετινή σοδειά

Ο καιρός «χτύπησε» τα φασόλια Καστοριάς και Φλώρινας

Έναν μήνα πίσω στη συγκομιδή βρίσκονται οι κυριότεροι παραγωγικοί νομοί της χώρας στην καλλιέργεια φασολιών. Παραγωγοί στη Φλώρινα και την Καστοριά μετρούν τις πληγές τους, στα χωράφια και το εισόδημά τους, από τις καιρικές συνθήκες που έδωσαν το τελικό χτύπημα στη φετινή παραγωγή.

Τόσο ο παγετός τον Απρίλη, οι καύσωνες του καλοκαιριού, και ειδικότερα οι βροχές του Σεπτεμβρίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Οκτωβρίου, όπως και οι άστατες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών καθυστέρησαν τη συγκομιδή του προϊόντος και μείωσαν έως και 55% τον μέσο όρο της συγκομιδής. Στο διαλογητήριο Αγροτική Καστοριάς, μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί σχεδόν η μισή ποσότητα της παραγωγής, που φτάνει τους 180 τόνους φασόλια.

Λόγω των βροχοπτώσεων η συγκομιδή είναι 20-25 ημέρες πίσω, αναφέρει ο γεωπόνος της Αγροτικής Καστοριάς Βασίλης Νασιόπουλος, ενώ χαρακτηρίζει την ποιότητα της φετινής σοδειάς χάλια. «Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος της συγκομιδής είναι χαμηλός και πολύ υψηλότερο το ποσοστό φύρας», επισημαίνει ο κ. Νασιόπουλος και προσθέτει ότι έχουν μεγάλες απώλειες σε σκάρτα φασόλια, καθώς από τους 180 τόνους το 35% έως και το 55% είναι φύρα.

Ο καιρός «χτύπησε» τα φασόλια Καστοριάς και Φλώρινας

Σοβαρότατο πρόβλημα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, υπάρχει και στον Νομό Φλώρινας. Αν και η συγκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο βρίσκεται έναν μήνα πίσω. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», Νίκος Στεργίου, επισημαίνει ότι από τα φασόλια που συγκομίζονται το 35% είναι φύρα. «Βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού», επισημαίνει ο κ. Στεργίου, «και δεν έχουμε καμιά ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί. Δεν έχουμε ακόμη αποζημιωθεί από τις περσινές καταστροφές λόγω χαλαζόπτωσης, εκκρεμούν ακόμη οι ενστάσεις, ενώ φέτος η παραγωγή είναι από τις χειρότερες». Στο διαλογητήριο Αγροτική Καστοριάς αναμένονται ακόμη 180 τόνοι του προϊόντος και, όπως σημειώνει ο κ. Νασιόπουλος, «κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η σοδειά του Νοεμβρίου θα είναι λίγο βελτιωμένη και σε ελάχιστα καλύτερη κατάσταση, γιατί τα φασόλια μπόρεσαν να ξεραθούν».

Ρίσκο με κέρδος για τον φασολοπαραγωγό Αθανάσιο Λιολιόπουλο από τη Διαλεκτή Καστοριάς: «Ρίσκαρα και καθυστέρησα τη συγκομιδή κάποιων χωραφιών μου μετά τις βροχές του Σεπτεμβρίου», αναφέρει. «Η παραγωγή όσων μάζεψαν τον Σεπτέμβρη, ποσοτικά και ποιοτικά, είναι κακή, ενώ όσοι άφησαν τη συγκομιδή για αυτόν τον μήνα είναι ελάχιστα καλύτερη», κατέληξε.

Σχετικά με τις τιμές των φασολιών στην Καστοριά, γίγαντες και πλακέ, αναμένεται να αυξηθούν κατά 20 με 30 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Στη χονδρική, οι τιμές κυμαίνονται από 2,80 ευρώ και πάνω και θα είναι υψηλότερες λόγω μειωμένης παραγωγής. Στις Πρέσπες, οι τιμές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Στεργίου, «σεβόμενοι την οικονομική κρίση εδώ και τέσσερα χρόνια οι τιμές παραμένουν σταθερές και το ίδιο θα πράξει και φέτος ο συνεταιρισμός».