Ο Πρόεδρος Τραμπ και οι αγρότες

γράφει ο Νίκος Λάππας

«Όσοι υποβαθμίζουν τους κατοίκους της υπαίθρου, ζημιώνονται». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, αναλυτές της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Και πράγματι, οι περιοχές του αγροτικού πυρήνα ψήφισαν κατά 70,6% Ρεπουμπλικάνους, από 50% που είχαν ψηφίσει πριν τέσσερα χρόνια.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε την αποχώρηση από την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP

Οι λόγοι της μετατόπισης, πολλοί. Οι επιχειρηματίες της «βιομηχανικής γεωργίας», που αποτελούν ένα συντηρητικό τμήμα της χώρας, είχαν ως επιπλέον λόγους τις πολιτικές Ομπάμα για τη φορολόγηση της γης και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Οι αυτοαποκαλούμενες οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεις, τα τελευταία χρόνια της αγροτικής κρίσης, υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά.

Λίγες ημέρες από την ορκωμοσία Τραμπ και εμφανίζονται τα πρώτα ερωτηματικά. Ο αγροτικός τομέας στις ΗΠΑ γιγαντώθηκε, όταν διασφάλισε:

Πρώτον, φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς το 72% των αγρεργατών είναι μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων εργάζονται παράνομα. Η κατάσταση απειλείται από την εμμονή Τραμπ για το τείχος με το Μεξικό.

Δεύτερον, ηγετική δύναμη στην αγροτεχνολογία. Η συμφωνία του νέου Προέδρου με την εξαγορά της Monsantο από την γερμανική Bayer, ανησύχησε πολλούς.

Τρίτον, οι πολυμερείς συμφωνίες απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου. Η καταγγελία της ΤΡP, της συμφωνίας με 11 χώρες του Ειρηνικού, επηρεάζουν το 42% των αμερικανικών αγροεξαγωγών, αξίας 63 δισ. δολαρίων. Η απειλή ότι θα επανεξετασθεί η NAFTA δημιουργεί πολλά ερωτηματικά επίσης. Η συμφωνία αυτή τετραπλασίασε τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς Καναδά και Μεξικό, στα 40 δισ. περίπου. Αν, τέλος, υλοποιηθεί η απειλή για την Κίνα, θα απειληθούν 20 δισ. δολάρια, αγροεξαγωγών επίσης.

Είναι πολλά τα λεφτά, Ντόναλντ!