Ο υπόγειος πόλεμος των τυροκόμων απειλεί τις τιμές στο πρόβειο γάλα

Με πρόσχημα την πτώση πωλήσεων φέτας πιέζουν για μειώσεις έως και 10 λεπτών στο κιλό

Σημαντικές προτάσεις για το μέλλον του τομέα πρόβειου κρέατος της ΕΕ

Σκηνικό πιέσεων στην αγορά του πρόβειου γάλακτος με όχημα τη φέτα επιχειρούν να στήσουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεγάλες τυροκομικές μονάδες της χώρας, ενόψει των συμφωνιών για τη νέα σεζόν, που ήδη ξεκίνησαν να κλείνονται σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ βιομηχανιών και κτηνοτρόφων.

Οι εν λόγω εταιρείες, επικαλούμενες κατακόρυφη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης αλλά και την ανάγκη να τονωθούν οι εξαγωγές του προϊόντος, πιέζουν για μειώσεις έως και 10 λεπτά στις τιμές παραγωγού. Στο «κίνημα», όπως πληροφορείται από έγκυρες πηγές η «ΥΧ», συμμετέχουν και μεγάλα ονόματα του κλάδου με καλή -ως σήμερα τουλάχιστον- έξωθεν μαρτυρία στους παραγωγούς. Η μια εκ των οποίων, μάλιστα, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν συνεταιριστική.

Ως βασικό επιχείρημα για το «ψαλίδισμα» των τιμών προβάλλεται η μείωση της κατανάλωσης στο εξωτερικό που έχει, όπως ισχυρίζονται, οδηγήσει σε «βουνό» αδιάθετων αποθεμάτων. Ωστόσο, τα κίνητρα, όπως φαίνεται, έχουν να κάνουν και με τον -κακώς εννοούμενο- ανταγωνισμό για την εξασφάλιση νέων αγορών.

Πριν από λίγες μέρες, μεγάλη ιδιωτική τυροκομική επιχείρηση της Βόρειας Ελλάδας έκλεισε τα πρώτα γάλατα της νέας σεζόν από προβατοτρόφους της Ελασσόνας, με τιμές που άγγιζαν το 1 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι η ίδια επιχείρηση συζητούσε με μεγάλο χονδρεμπορικό όμιλο του εξωτερικού για τη διάθεση της φέτας που παράγει έναντι 5,80 ευρώ το κιλό. Πρόσφατα, ωστόσο, ο ίδιος όμιλος προσεγγίστηκε από δύο εταιρείες του «κινήματος» οι οποίες της έκαναν προσφορά στα 4,10 ευρώ το κιλό. Με δυο λόγια, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις φαίνεται ότι επιχειρούν να «περάσουν» το κόστος των προσφορών στους κτηνοτρόφους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος την περυσινή σεζόν κινούταν μεταξύ 95 και 97 λεπτών το κιλό, με πολλές εταιρείες να δίνουν ακόμα και πάνω από 1 ευρώ. Εφόσον ευοδωθούν οι πιέσεις των εν λόγω εταιρειών, οι τιμές σε αρκετές περιοχές της χώρας κινδυνεύουν να πέσουν φέτος κάτω από τα 90 λεπτά.