Η Οδύσσεια των φετινών πληρωμών

Η εξόφληση των ενισχύσεων βρίσκεται την περίοδο αυτή στο επίκεντρο των συζητήσεων για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

✱ Υπάρχουν οι δικαιούχοι αγρότες, που περιμένουν μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας.

✱ Υπάρχουν κάποια μέσα ενημέρωσης που ενώ δεν σχετίζονται με τα αγροτικά θέματα, λόγω και της θερινής έλλειψης ειδήσεων, προσπαθούν να μπουν στη συζήτηση.

✱ Υπάρχουν, βέβαια, τα μέσα που σχετίζονται με τα αγροτικά και προέβλεπαν εδώ και μήνες ότι έρχεται η «καλύτερη πληρωμή που έχει γίνει ποτέ». «Πρόβλεψη», βέβαια, που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι έγινε είτε από κάποιον άσχετο, είτε από κάποιον που κόπιασε για την αμοιβή του. Και είναι αυτοί οι έστω λίγοι που, προσπαθώντας να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες, φωνάζουν σήμερα περισσότερο για τα «δίκαια των αγροτών».

Εκείνο, όμως, που φαίνεται να απουσιάζει από τις συζητήσεις είναι το πώς φτάσαμε ως εδώ και τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Γράψαμε τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από την τότε μεγάλη πληρωμή, ότι «θα επιχειρηθεί μια “πληρωμή στα τυφλά”, τις επιπτώσεις της οποίας θα κληθεί να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τον επόμενο Ιούνιο», και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Και οι αιτίες ήταν μάλλον απλές και πολλές, καθώς, για παράδειγμα:

✱ Δόθηκε από τον τότε υπουργό Γεωργίας σε μια ολιγομελή παρέα της Δυτικής Ελλάδας, που εμφάνισε ως όχημα μια συνεταιριστική ένωση, η εφαρμογή της ΕΑΕ 2022 και των υπόλοιπων πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ που σχετίζονται με την επεξεργασία και τον έλεγχο των δεδομένων των αιτήσεων. Είναι αυτή η ανάθεση σε μια εταιρεία μηδενικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε έργα ΟΣΔΕ, που οδήγησε στη σημερινή παταγώδη αποτυχία.

✱ Δόθηκε επί των ημερών του ίδιου υπουργού άγνωστος αριθμός απευθείας αναθέσεων που επηρεάζουν σήμερα τις πληρωμές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι κάποια εταιρεία ονόματι ΜΙΘΡΑ ΙΚΕ, με κεφάλαιο 1.000 ευρώ από ένα άτομο, έδρα στο Καινούργιο Αγρινίου και ηλεκτρονική διεύθυνση κάπου στη Λάρισα, ανέλαβε έργα που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Κομφούζιο, τις Δασώσεις και την Εξισωτική;

✱ Από τα ρεπορτάζ, τόσο τα στελέχη των ΚΥΔ, όσο και του Οργανισμού, τονίζουν την έλλειψη ελέγχου στο σύστημα της ΕΑΕ 2022, την αδυναμία εκτέλεσης συστηματικών ελέγχων αποσφαλμάτωσης και την αδυναμία των πολλαπλών αναδόχων, στους οποίους επιμερίστηκε το ΟΣΔΕ, να συντονιστούν.

✱ Όπως ενημερώνουν οι πιο ειδικοί, εν έτει 2022, πληρωμές εκατομμυρίων έγιναν με μεθόδους περασμένων δεκαετιών.

Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι οι επιπτώσεις των τραγικών λαθών του 2022 θα μας ακολουθούν για πολύ ακόμα, καθώς τα στοιχεία της μίας χρονιάς στηρίζονται σε αυτά της προηγούμενης.

Το μόνο παρήγορο σήμερα είναι ότι αυτοί τους οποίους ο προηγούμενος υπουργός συμβούλευε στη Βουλή να «μην ποντάρουν στην αποτυχία του ΟΣΔΕ 2022 γιατί θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα», δηλαδή βουλευτές τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από την αντιπολίτευση, δείχνουν να ενστερνίζονται την κρισιμότητα και την επικινδυνότητα του θέματος.

Και σε ό,τι αφορά τη νέα πολιτική ηγεσία, ας μη χρεωθεί την ευθύνη των προκατόχων της, ας υποστηρίξει τον Οργανισμό τις ημέρες που απομένουν έως την ολοκλήρωση του έργου του και ας βγάλει τα συμπεράσματα, ώστε να μη βιώσουμε εκ νέου τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.