«Οι Άραβες θέλουν τις ελιές Χαλκιδικής χωρίς κουκούτσι»

«Οι Άραβες θέλουν τις ελιές Χαλκιδικής χωρίς κουκούτσι»
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφωνιών εισαγωγής ελιών Χαλκιδικής από όσους συμμετείχαν στη διεθνή εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών Gulfood 2018, που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι.

Πρόκειται για την 23η διοργάνωση της έκθεσης αυτής και την τιμητική τους είχαν οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές μέσω της ΠΕΜΕΤΕ, η οποία «τρέχει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης για την επιτραπέζια ελιά «Olive You». Περίπου 5.000 εκθέτες και 97.000 επισκέπτες από 185 χώρες ενημερώθηκαν για τα νέα προϊόντα και τις τάσεις της αγοράς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

-Διαφήμιση-

Εκεί βρέθηκε ο Γιώργος Μάρδας μαζί με τον γιο του, Χρήστο, από την εταιρεία παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών «Athos Olive» που έχει την έδρα της στην Ορμύλια Χαλκιδικής, με σκοπό να διερευνήσουν τις εξαγωγικές δυνατότητες του προϊόντος αυτού στις αραβικές χώρες.

Όπως προκύπτει από την αποκλειστική συνέντευξή τους στην Ντίνα Μπάουμαν από το Greekfruit.eu για λογαριασμό της «ΥΧ», ιδιαίτερα ελκυστικές για τους Άραβες ήταν οι πράσινες εκπυρηνωμένες ελιές Χαλκιδικής και δη σε συσκευασίες των 100 και 200 γραμμαρίων.

  •  Τι σας έκανε να συμμετάσχετε στην έκθεση Gulfood 2018;

Η εταιρεία μας, που μέχρι σήμερα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της σε μεγάλες συσκευασίες (βαρέλια 220 λίτρων, βαρελάκια 10 και 8 λίτρων) και βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης των εξαγωγών συσκευασμένου προϊόντος (100 και 200 γραμμαρίων). Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την αποδοχή των νέων προϊόντων μας στη μεγαλύτερη έκθεση των αραβικών χωρών, την Gulfood. 

  • Ποιες ελληνικές βρώσιμες ελιές έχουν περισσότερη ζήτηση στις χώρες αυτές; 

Οι πιο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες, Καλαμάτας και πράσινες Χαλκιδικής, έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και σε αυτές τις χώρες. Από τις πράσινες ελιές Χαλκιδικής, στις οποίες ειδικεύεται η εταιρεία μας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε για τις εκπυρηνωμένες.

  •   Καταφέρατε να κλείσετε συμφωνίες;

Για το θέμα των συμφωνιών δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί είμαστε σε επαφή με πολλούς ενδιαφερόμενους. Τα πράγματα θα οριστικοποιηθούν μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα, αφού όλοι θέλουν αναλυτικούς καταλόγους για να δουν τα είδη ελιάς (εκπυρηνωμένες, γεμιστές κ.λπ.) που διαθέτουμε με τις αντίστοιχες τιμές και να αποφασίσουν μετά για τις ποσότητες. Ήρθαμε σε επαφή και με αγοραστές σούπερ μάρκετ, αλλά και με ανθρώπους που εισάγουν και μετά διοχετεύουν οι ίδιοι την ελιά ως διανομείς στις χώρες της περιοχής αυτής.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki