Οι διεπαγγελματικές στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ

γράφει ο Νίκος Λάππας

Τις ημέρες αυτές δημοσιοποιήθηκε έκθεση της ΕΕ για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Το γεγονός συνέπεσε με την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οσπρίων στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοινώθηκε, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ελλειμματικότητα και τις πολλές εισαγωγές, τη λειτουργία της αγοράς, την έλλειψη κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού, την ιχνηλασιμότητα.

Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά των οσπρίων η Διεπαγγελματική

Οι διεπαγγελματικές έχουν παράδοση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι στόχοι τους για βελτίωση της διαφάνειας της παραγωγής και της αγοράς, προώθηση της κατανάλωσης, καθώς και παροχή γνώσης και καινοτομίας για ποιοτικά προϊόντα, έχουν αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και η ΕΕ στην έκθεσή της, συχνά οφείλουν να επιλύσουν αδυναμίες όπως την απουσία καθοριστικών εταίρων από τη σύνθεσή τους –ενδεικτικά το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο– τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων, την αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό του κλάδου που πρέπει να εκφράζει κάθε εταίρος.

Στην Ελλάδα, έχουν συσταθεί επτά διεπαγγελματικές, δύο εκ των οποίων ουδέποτε λειτούργησαν. Η νέα προσπάθεια, που αφορά τα όσπρια, θα προστεθεί στις λειτουργούσες οργανώσεις για την αμπελουργία και τον οίνο, το ελαιόλαδο και τις ελιές, το βαμβάκι, το κρέας, τον καπνό.

Ο νέος φορέας, θα κληθεί να εκφράσει την κοινή συνισταμένη των παραγωγών, των οικονομικών τους οργανώσεων, των φορέων επεξεργασίας, διακίνησης, εστίασης, διάδοσης της καινοτομίας και της γνώσης. Ο νέος φορέας, μπορεί και πρέπει να μετατρέψει ένα παραδοσιακό προϊόν που πέρασε στην αφάνεια, σε σημαντική εναλλακτική, βιώσιμη καλλιέργεια.