ΟΗΕ: Αύξηση στις τιμές τροφίμων για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο

Ο δείκτης τιμών τροφίμων ανήλθε τον περασμένο μήνα κατά μέσο όρο στις 127,2 μονάδες, έναντι 126,5 τον Μάρτιο.

Αύξηση για πρώτη φορά έπειτα από έναν χρόνο καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών ανήλθε τον περασμένο μήνα κατά μέσο όρο στις 127,2 μονάδες, έναντι 126,5 τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων (FAO), η άνοδος του Απριλίου αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές της ζάχαρης, του κρέατος και του ρυζιού, οι οποίες υπερκάλυψαν τις μειώσεις των δεικτών των τιμών των δημητριακών, των γαλακτοκομικών και των φυτικών ελαίων.

«Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από σημαντικές επιβραδύνσεις, η ζήτηση θα αυξηθεί, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Μάξιμο Τορέρο.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 17,6% από τον Μάρτιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων, η άνοδος συνδέεται με ανησυχίες για μείωση των προμηθειών, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την παραγωγή σε Ινδία και Κίνα, συνυπολογίζοντας τη μειωμένη παραγωγή σε Ταϊλάνδη και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, οι τιμές των γαλακτοκομικών μειώθηκαν κατά 1,7%

Ο κ. Τορέρο εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο των τιμών του ρυζιού, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters