OLEAF4VALUE: Τα υποπροϊόντα της ελιάς δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τον ελαιοκομικό τομέα
Με τα ελαιόδεντρα να καλύπτουν εκατομμύρια στρεμμάτων στην Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός ελαιοκομικός τομέας χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα υποπροϊόντα ελιάς ως αφετηρία για τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας που βασίζονται σε προϊόντα που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν αχρησιμοποίητα. Σύμφωνα με το περιοδικό αγροτικής καινοτομίας (Agrinnovation magazine) του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την ΚΑΠ (EU CAP NETWORK), η παραγωγή ελαιολάδου στη λεκάνη της Μεσογείου έχει ως αποτέλεσμα περίπου 4,5 εκατ. τόνοι φύλλων ελιάς να αφήνονται σε χωράφια και ελαιοτριβεία κάθε χρόνο. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «OLEAF4VALUE» διερευνά τρόπους μετατροπής αυτής της υπολειμματικής βιομάζας από την πρωτογενή παραγωγή ελιάς σε λύσεις προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στη διεθνή αγορά.
Η βιομάζα των φύλλων ελιάς είναι πλούσια σε βιοενεργά συστατικά. Τα εκχυλίσματα μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύτιμα συστατικά για τις βιομηχανίες τροφίμων, ζωοτροφών, χημικών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Το OLEAF4VALUE δημιουργεί έξι αλυσίδες αξίας, με βάση την καλύτερη εφαρμογή για κάθε τύπο βιομάζας. Αυτό κυμαίνεται από αντιοξειδωτικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πρόσθετα ζωοτροφών για την ενίσχυση της υγείας των ζώων και τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και θεραπείες για ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Μία επιχειρησιακή ομάδα στην Ιταλία κινείται στην ίδια κατεύθυνση, καθώς έχει βρει τον τρόπο να αξιοποιεί τους ελαιοπυρήνες.
Η διαδικασία πρώτα διαχωρίζει τους πυρήνες και τα ξυλώδη υπολείμματα από τον υπόλοιπο ελαιοπυρήνα, που στεγνώνουν μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία είναι ενεργειακά πιο αποδοτική και έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα του προϊόντος. Το αποτέλεσμα είναι ένα καύσιμο με υψηλή θερμαντική αξία, που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του έργου για τη θέρμανση του ελαιοτριβείου, μιας συνεργαζόμενης γαλακτοβιομηχανίας και των φούρνων του συνεργαζόμενου αρτοποιείου.