Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Όλο και αυξάνεται το πλεόνασμα στο αγροτικό ισοζύγιο της ΕΕ

Καταλύτης οι ανεβασμένες τιμές του ελαιολάδου, πτωτικά η αξία των εξαγωγών στα σιτηρά
11/06/2024
3' διάβασμα
olo-kai-afxanetai-to-pleonasma-sto-agrotiko-isozygio-tis-ee-323334

Με τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 2% και τις εξαγωγές να ανεβαίνουν κατά 5% από τον προηγούμενο μήνα, αυξημένο καταγράφηκε τον Φεβρουάριο 2024 το εμπορικό πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Κομισιόν.

Φτάνοντας στα 6,2 δισ. ευρώ, το αγροτικό ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 24% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και κατά 17% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 . Πιο αναλυτικά, η άνοδος που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ανήλθε σε 5% σε μηνιαία βάση και σε 4% σε ετήσια, φτάνοντας τα 19,4 δισ. ευρώ. Αθροιστικά οι εξαγωγές του πρώτου διμήνου έφτασαν τα 37,7 δισ. ευρώ, κινούμενες ελαφρώς ανοδικά (+3%) σε σύγκριση με το δίμηνο του 2023.

Όπως και το προηγούμενο διάστημα, ελιές και ελαιόλαδο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση 56% (+438 εκατ. ευρώ), η οποία αποδίδεται στην άνοδο των τιμών και όχι των ποσοτήτων. Αντίθετα, παρά τους αυξημένους όγκους (+36%, κυρίως στο σιτάρι), μειωμένη ήταν η αξία των εξαγωγών σιτηρών λόγω της πτώσης των τιμών. Από τις άλλες σημαντικές κατηγορίες, η μείωση των όγκων και των τιμών έφερε υποχώρηση 39% στις εξαγωγές των φυτικών ελαίων, ενώ πεσμένες 5% ήταν, λόγω των χαμηλότερων τιμών, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών.

Ως προς τους προορισμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυροποίησε τη θέση του ως η κυριότερη αγορά για τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (+7%) το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε απόλυτους αριθμούς, με την μπύρα, τα οινοπνευματώδη, το χοιρινό και τα παρασκευάσματα φρούτων και ξηρών καρπών να κατεύθυναν την τάση.

Αύξηση (+9%) κατέγραψαν και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για την ΕΕ, λόγω των αυξήσεων στους όγκους και στις τιμές των ελιών και του ελαιολάδου.

Σταθεροποιούνται οι εισαγωγές

Μετά από ελαφρά υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ κινήθηκαν τον Φεβρουάριο κοντά στα περσινά επίπεδα, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ αθροιστικά στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν σε 26,5 δισ. ευρώ (-3% σε σύγκριση με το δίμηνο του 2023).

Όπως αναφέρει η Κομισιόν ως γενική παρατήρηση, οι μειωμένες τιμές σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων ευθύνονται γι’ αυτή την υποχώρηση. Στους επιμέρους κλάδους, η κατηγορία καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών κατέγραψε αύξηση 23% λόγω των ανεβασμένων τιμών και ποσοτήτων στα προϊόντα κακάο. Φρούτα και ξηροί καρποί κατέγραψαν, επίσης, αύξηση κατά 12% λόγω των αυξημένων όγκων, ενώ ελαιόλαδο και ελιές είχαν θεαματική αύξηση 172% σε αξία έναντι του 2023, λόγω υψηλότερων τιμών και ποσοτήτων. Αντίθετα, σιτηρά και ελαιούχοι κατέγραψαν μειώσεις σε αξία κατά 35% και 20% αντίστοιχα είτε λόγω μειωμένων όγκων και τιμών στην πρώτη περίπτωση, είτε λόγω μειωμένων τιμών στη δεύτερη.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: