Ολοκληρώνεται η σπορά της πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι

Κατά 90% ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η σπορά της πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Απόστολο Βέσμελη.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η σπορά ευνοήθηκε από την ξηρασία και οι πρόσφατες βροχές δεν προκάλεσαν ζημιές, αντίθετα λειτούργησαν ευνοϊκά. Εξάλλου, το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού Δράμας είναι η λειψυδρία, λόγω της ανομβρίας. «Το φράγμα των Λευκογείων είναι άδειο. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας χρειαζόμαστε ετησίως 7-8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το φράγμα έχει μόλις 1,5-2 εκατ. κυβικά μέτρα». Το νερό του φράγματος προορίζεται κατά 90% για την κάλυψη της άρδευσης των πατατοχώραφων, που είναι η κύρια καλλιέργεια, και τώρα εκπέμπει σήμα βοήθειας.

Το βέβαιο είναι ότι οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία της καλλιέργειας παρά τις προσπάθειές τους να πάρουν νερό από γεωτρήσεις ή ποτάμια, ειδικά αν δεν έχουν βροχές.

Μείωση εκτάσεων

Ο κ. Βέσμελης επισημαίνει ότι οι εκτάσεις της πατάτας μειώθηκαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, γιατί όλοι λίγο ή πολύ έσπειραν λιγότερα στρέμματα από πέρυσι. Ορισμένοι παραγωγοί επέλεξαν την αγρανάπαυση, γιατί ακόμη και το καλαμπόκι χρειάζεται νερό. Ο ίδιος, αν και έχει γεωτρήσεις, μείωσε τις εκτάσεις. Η περσινή παραγωγή ήταν μειωμένη και η πατάτα απορροφήθηκε πολύ σύντομα.

Οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου περιμένουν η μελέτη που έγινε για φράγμα στην Κάτω Βροντού να γίνει έργο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί. «Αυτό το έργο του φράγματος θα είναι η μόνη σωτηρία των παραγωγών και της καλλιέργειας», τονίζει.