Ολοκληρώνεται η συγκομιδή σιτηρών

Στην τελευταία πράξη βρίσκεται η συγκομιδή των σιτηρών στην περιοχή της Ορεστιάδας, καθώς ολοκληρώθηκε περίπου το 90%, όπως μεταφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Σταματίου. «Αλωνίζουμε ένα ολόκληρο 20ήμερο, χωρίς καμία διακοπή και όλα προχώρησαν καλά», λέει. Ο ίδιος καλλιεργεί κυρίως σκληρό σιτάρι, το οποίο κυριαρχεί στην Ορεστιάδα, και ορισμένα στρέμματα μαλακό.

Παραγωγικά, οι αποδόσεις ήταν υψηλές. Στο σκληρό κυμάνθηκαν στα 550-650 κιλά το στρέμμα και ανάλογα κινήθηκε το μαλακό. «Οι αγρότες είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις παραγωγές τους και αναμένουν τις τιμές, αν και δεν ακούγονται θετικά πράγματα, ενώ τα έξοδά μας είναι αυξημένα». Αναφέρει ότι στην περιοχή οι εκτάσεις στα σιτηρά αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 25%-30% συγκριτικά με πέρυσι.

Οι σποραδικές βροχές που εκδηλώθηκαν κατά διαστήματα και ανά περιοχές έχουν καθυστερήσει σχετικά τα αλώνια στην Ξάνθη, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, μεταφέρει ο διευθυντής της τοπικής ΔΑΟΚ, Ανδρέας Καμαριανάκης. Σημειώνει ότι οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές και ευνοήθηκαν από τις θερμοκρασίες της άνοιξης. Οι καιρικές συνθήκες δεν προκάλεσαν καταστροφές, ακόμη και το χαλάζι ήταν αρκετά ήπιο.

Σχολιάζει ότι οι στρεμματικές αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, λίγο πάνω από τον μέσο όρο. «Τα κριθάρια κυμάνθηκαν από 600 έως και 800 κιλά το στρέμμα σε ορισμένες περιπτώσεις, περίπου το ίδιο και τα μαλακά σιτάρια, ενώ τα σκληρά είναι λίγο πιο χαμηλά. Ειδικά όσα ποτίστηκαν και επωφελήθηκαν από τις βροχές, πήγαν πολύ καλά».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023