Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Ολοκληρώθηκε η 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου και το 5o Food Experience Graviera Naxos

Βραβεύσεις, λαμπερές παρουσίες και πλήθος κόσμου
06.09.2023
3' διάβασμα
oloklirothike-i-14i-giorti-patatas-naxou-kai-to-5o-food-experience-graviera-naxos-300429

Τα μεγαλύτερα γαστρονομικά events του Αιγαίου, η 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου και το 5o Food Experience Graviera Naxos, διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία  από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και τον Aegean Voice 107,5 το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου.

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν, ως θέμα, «Κλιματική Αλλαγή και Γαστρονομία», σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν και να προβληματίσουν για τις καταστροφικές αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και επηρεάζουν άμεσα τον πρωτογενή τομέα.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου απένειμε φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα βραβεία Naxian Excellence Awards. Σε αυτή τη διοργάνωση βραβεύθηκαν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (το βραβείο της οποίας παρέλαβε ο φυσικός, μετεωρολόγος και καθηγητής της σχολής Μετεωρολογίας, Νίκος Δρης) και οι μετεωρολόγοι Τάσος Αρνιακός (ΑΝΤ1), Γιώργος Τσατραφύλλιας (Alpha), Νικολέτα Ζιακοπούλου (ΕΡΤ) και Δημήτρης Παπαϊωάννου (Action 24), για τη σημαντική τους προσφορά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας μέσω των καιρικών τους προβλέψεων.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε, ακόμη, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, για την προβολή της Νάξου μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (International Federation Journalists), μέλη της οποίας φιλοξενήθηκαν στο Νησί της Αριάδνης από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου τον περασμένο Απρίλιο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και άνθρωποι του θεάματος που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η Ναταλία Δραγούμη και ο Κώστας Καζάκος, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Επίσης, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, για δεύτερη σερί διοργάνωση, δύο εξαιρετικοί σεφ, η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού MasterChef, Μαρία Μπέη και ο Δημήτρης Μπέλλος, οι οποίοι επιμελήθηκαν τα γευστικά πιάτα που απόλαυσαν οι επισκέπτες της γιορτής ενώ μαγείρεψαν κιόλας επί σκηνής, μαζί με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης, Χρήστο Νέζο και Ελένη Λαζάρου, ένα πιάτο με γευστικούς… πρωταγωνιστές την Γραβιέρα και την Πατάτα Νάξου!

Τα γαστρονομικά events της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου είχαν, όμως και έντονο άρωμα τέχνης και πολιτισμού φέτος. Δύο καταξιωμένοι και ταλαντούχοι εικαστικοί, η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου, παρουσίασαν μια performance-διαμαρτυρία για την εξαφάνιση των ειδών λόγω της κλιματικής κρίσης, με ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ευχαρίστησε τους επισκέπτες των εκδηλώσεων αλλά και όσους βοηθούν στην προβολή των δύο «θησαυρών» του νησιού μας, ενώ δεσμεύθηκε πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θα συνεχίσουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Την κεντρική εκδήλωση «έντυσαν», με όμορφες νησιώτικες μελωδίες, οι Στελλίνα Κονιτοπούλου (φωνή), Γιάννης Πειραιώτης (φωνή-βιολί), Νίκος Μάκαρης (βιολί), Αντώνης Κονιτόπουλος (λαούτο) και Κώστας Πατέλης (λαούτο).

ΓΡΑΦΕΙ: