Όμιλος Σαράντη: Δρομολογεί νέα εξαγορά στη Ρουμανία

Προτεραιότητα για τον όμιλο παραμένει η ολοκλήρωση της απόκτησης της Stella Pack

Προς νέα συμφωνία στη Ρουμανία οδεύει ο όμιλος Σαράντη. «Πρόκειται για μια εξαγορά στη Ρουμανία, την οποία παγώσαμε λόγω της απόκτησης της πολωνικής Stella Pack. Πρόκειται για μια εταιρεία αντίστοιχη της Stella Pack. Πλέον αρχίσαμε εκ νέου τις συζητήσεις με στόχο την οριστικοποίησή τους έως το φθινόπωρο», αποκάλυψε ο CFO & Deputy CEO του ομίλου Σαράντη, Κωνσταντίνος Ροζακέας, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022.

Προτεραιότητα για τον όμιλο παραμένει η ολοκλήρωση της απόκτησης της Stella Pack, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού στις χώρες δραστηριότητάς της, με τον κ. Ροζακέα να εκτιμά πως το «πράσινο φως» δεν αποκλείεται να δοθεί ακόμη και μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα. Οι συζητήσεις είχαν αρχίσει στο παρελθόν αλλά “πάγωσαν” προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η εξέταση του φακέλου της Stella Pack από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Πολωνίας.

Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές συνομιλίες. Σε περίπου έξι μήνες θα υπάρχουν νέα όπως είπε o Κώστας Ροζακέας.

Μιλώντας για τις ευκαιρίες εξαγορών στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης απέκλεισε ενδεχόμενο επέκτασης στην Ουκρανία. Αποκάλυψε πως οι επιδόσεις του ομίλου κρίνονται ικανοποιητικές και στην ουκρανική αγορά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για εξαγορά στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου για το 2023, ο κ. Ροζακέας αποκάλυψε ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη η οποία μεταφράζεται σε αύξηση πωλήσεων έως 24% σε ονομαστικούς όρους, η οποία αφορά στο σύνολο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος Σαράντη.

Πρόκειται για αύξηση πωλήσεων που έχει τροφοδοτηθεί κυρίως από εποχικούς λόγους, αφού, όπως εξήγησε ο κ. Ροζακέας, «φέτος το Πάσχα πέφτει πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές».

Παράλληλα ανέφερε πως με την έλευση του 2023 τόσο οι τιμές των πρώτων υλών, όσο και το ενεργειακό κόστος βρίσκονται σε τροχιά σταθεροποίησης. Ο όμιλος Σαράντη προχώρησε ήδη τον περασμένο μήνα σε μικρές ανατιμήσεις της τάξης του 4%.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα και οι δύο κατηγορίες, καλλυντικά και προϊόντα οικιακής χρήσης (90% του τζίρου), καθώς και όλες οι αγορές συνεισφέρουν στην οργανική ανάπτυξη των πωλήσεων το 2023. Η εταιρεία κερδίζει μερίδια αγοράς, καθώς έχει προβεί σε πολύ μικρές ανατιμήσεις, που δεν ξεπερνούν το 4%, φέτος. Επιπλέον απολαμβάνει αύξηση μικτού κέρδους.

Διευκρινίζεται ότι οι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες δημιούργησαν μεγαλύτερη πίεση στα κόστη παραγωγής των προϊόντων οικιακής χρήσης (αλουμίνιο, πλαστικό, συσκευασία κ.α.), αυτά δηλαδή που δέχονται μεγαλύτερο ανταγωνισμό από το private label, ειδικά στην Ελλάδα. Εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο περιθώριο αύξησης τιμών, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, καθώς δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί 100% η πίεση των πρώτων υλών όταν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι σε χαμηλότερη τιμή. Πάντως, με την σταθεροποίηση που παρατηρείται πλέον στο κόστος πρώτων υλών σημειώνεται βελτίωση και στις δύο κατηγορίες, καλλυντικά και είδη οικιακής χρήσης τόσο με όρους ανάπτυξης πωλήσεων όσο και με όρους κερδοφορίας.

Πηγή: businessnews.gr