Ώρα κρίσης για τις διοικήσεις των δύο μεγάλων Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ

Οι διοικήσεις των Οργανισμών φέρουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των φορέων που προΐστανται, είπε σε πρόσφατη συζήτησή μας ο Σπ. Λιβανός.
Αυτή η ορθή και κατά τη δική μας γνώμη αντίληψη, σημαίνει απλά ότι τα κεντρικά στελέχη πιστώνονται τις επιτυχίες, αλλά χρεώνονται και τις αστοχίες και τις συνέπειες των πράξεών τους.
Την περίοδο που διανύουμε πολλά θα κριθούν για την ικανότητα των διοικήσεων δύο μεγάλων Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. Η υπόθεση της καταγγελίας για εξαγωγή νοθευμένης φέτας, τα τεράστια συμφέροντα που συγκρούονται, η συνεχής προσπάθεια χωρών όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία να επανακάμψουν και να πάρουν πίσω την ονομασία της, καθώς και η «ικανότητα» που συχνά επιδεικνύουμε ως χώρα να υπονομεύουμε τα συμφέροντά μας, θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του ΕΛΓΟ.
Η δεύτερη περίπτωση είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Πολλοί είναι εκείνοι, για παράδειγμα, που θεωρούν ανεξήγητη την επιλογή του μεγαλύτερου Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ να εκχωρήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη και τη διάθεση του λογισμικού του ΟΣΔΕ. Πολλοί είναι εκείνοι, για παράδειγμα, που διερωτώνται πώς μία εταιρεία γνώριζε στοιχεία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος πριν προκηρυχθεί από τον Οργανισμό. Πολλοί είναι εκείνοι, για παράδειγμα, που αναρωτιούνται με ποια κριτήρια επελέγη ο αριθμός των 85.000 αιτήσεων δικαιούχων σε 12 περιοχές της χώρας.
Είναι από τις απαντήσεις στα παραπάνω, αλλά και από την αξιόπιστη και απρόσκοπτη διαδικασία του φετινού ΟΣΔΕ, που θα κριθεί η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.