ΟΣΔΕ: «Η δεύτερη φορά δεν είναι λάθος, αλλά επιλογή»

Η προχθεσινή παρουσίαση της ΕΑΕ 2023 στα ΚΥΔ της χώρας ήταν από μόνη της ένα ενδιαφέρον γεγονός, καθώς ο αγροτικός κόσμος αναμένει την, έστω και καθυστερημένη, έναρξη της διαδικασίας υποβολής της αίτησης ΟΣΔΕ.

Σταχυολογώντας κάποια βασικά σημεία, θα τονίζαμε τα εξής:

✱ Σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε αργότερα το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, ότι λίγο πολύ η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ανώτατα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, που πήραν τον λόγο, φάνηκε να αναγνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περασμένη περίοδο, έδειξαν μια μετριοπάθεια και ζήτησαν τη βοήθεια των ΚΥΔ, ώστε μέσα από μια κοινή συμπληρωματική προσπάθεια να φέρουν σε πέρας το έργο τους.

✱ Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας και κάποια άλλα στελέχη του Οργανισμού, που φαίνεται να συμπλέουν, κινήθηκαν μάλλον στη «λογική Γεωργαντά». Ότι, δηλαδή, παρά τα λάθη της περσινής διαδικασίας, παρά τους χιλιάδες απλήρωτους δικαιούχους, και παρά τον κίνδυνο καταλογισμών, όλα βαίνουν ικανοποιητικά.

✱ Η αναφορά που εξόργισε περισσότερο τα ΚΥΔ ίσως ήταν η υποχρέωσή τους να κάνουν τα ίδια τον έλεγχο της αίτησης, αντί βέβαια της εταιρείας Cognitera που είναι η ανάδοχος της ΕΑΕ 2023.

Τι μένει, λοιπόν, από τα όσα συζητήθηκαν;

✱ Ότι κρίσιμα θέματα, όπως η εγκύκλιος για την Αναδιανεμητική και τα Οικολογικά Σχήματα θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

✱ Ότι τα δικαιώματα που εμφανίζονται αυτήν τη στιγμή στην αίτηση του δικαιούχου είναι λανθασμένα και θα συμπληρωθούν στο άμεσο μέλλον.

✱ Ότι υπάρχουν ζητήματα με τις επιλεξιμότητες των Οικολογικών Σχημάτων που πρέπει να αποφασιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

✱ Ότι δεν έχει δοθεί ακόμη το link της ΕΑΕ του 2023.

✱ Ότι μόνο οι μεμονωμένες online συνδέσεις των δικαιούχων μπορούν να γίνουν, οι οποίες, ωστόσο, οδηγούν σε μια ελλιπέστατη αίτηση που ο δικαιούχος θα πρέπει να τροποποιήσει στο μέλλον.

Αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να πείσουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές ότι το σύστημα υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ λειτουργεί. Πρώτος από όλους ο υπουργός ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά τα λάθη της περασμένης χρονιάς. Όμως, όπως έγραψε κάποιος, «η δεύτερη φορά δεν είναι λάθος, αλλά επιλογή».

Σε κάθε περίπτωση, εδώ θα είμαστε τόσο εμείς όσο και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο αγρότες να κρίνουμε αν πραγματικά κάτι θετικό πάει να γίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.