Ό,τι χάνει φέτος σε ποσότητες το παίρνει σε τιμή το ελαιόλαδο

Άνοδο 15%-20% σε σχέση με πέρυσι προεξοφλούν τα πρώτα μηνύματα από την αγορά

Αθηνοελιά και Μανάκι μπαίνουν δειλά-δειλά στον χορό της συγκομιδής και το λάδωμα των ελαιοτριβείων από τις πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου της νότιας Πελοποννήσου ξεκινά. Έμποροι και εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων τυποποιητικών εταιρειών έχουν ήδη βγει προς αναζήτηση των πρώτων αγουρέλαιων. Το πρώτο συμβόλαιο στην Ισπανία σε τιμή μεγαλύτερη από πέρυσι, της τάξεως των 2,70-2,80 ευρώ για ελαιόλαδο της ποικιλίας Arbequina, σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς, προμηνύει ένα ξεκίνημα καλύτερο από πέρυσι σε επίπεδο τιμών.

Παράλληλα, τιμές κατά 15%-20% καλύτερες των περσινών αναμένουν στελέχη ελαιοκομικών φορέων σε σημαντικές παραγωγικές περιοχές της χώρας, εκτίμηση στην οποία συνηγορούν οι χαμηλότερες παραγωγές και τα μικρότερα αποθέματα στην ΕΕ. Τα ποιοτικά ελαιόλαδα του κάμπου των Μολάων στη Λακωνία πωλούνται, το τελευταίο διάστημα, σε τιμές υψηλότερες κατά 8% περίπου.

Αυξήσεις 15%-20% σε σχέση με πέρυσι βλέπει ως πιθανές και ο Γιάννης Πάζιος, γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα ισοφαρίσουν τις απώλειες που υπέστησαν οι παραγωγοί την περασμένη τριετία. Αντίστοιχη άνοδο εκτιμούν και στη Σητεία, προβλέποντας καλύτερες ποσότητες και ποιότητες των περσινών. Αντίθετα, τιμές που θα ξεκινήσουν στα περσινά επίπεδα αναμένουν στη Λέσβο.

Εφικτά θεωρούν τα 3 ευρώ στη Μονεμβασιά

Ανεβασμένες τιμές αναμένει και ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, υπό την προϋπόθεση της καλής ποιότητας, χωρίς δακοπροσβολές και υπολειμματικότητα, θεωρώντας εφικτά, κατά μέσο όρο, τα 3 ευρώ για το ελαιόλαδο της περιοχής. Η τελευταία πράξη, που πραγματοποίησε ο συνεταιρισμός την περασμένη εβδομάδα, αφορούσε την πώληση 85 τόνων ελαιολάδου σε ιταλική εταιρεία στην τιμή των 2,73 ευρώ/κιλό, ενώ ετοιμάζεται για νέα πράξη την επόμενη εβδομάδα.

Τις πρώτες επαφές με εμπόρους έχει ήδη πραγματοποιήσει ο ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» για το αγουρέλαιο του, ενώ βρίσκεται σε συζήτηση και για συμβόλαιο που θα τρέξει όλη τη σεζόν για ποσότητες ΠΟΠ Κρανιδίου, για το οποίο έχει πιστοποίηση, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Μέλλο. Η παραγωγή φέτος εκτιμάται στα περσινά επίπεδα για τα μέλη του συνεταιρισμού, που αναμένουν και καλές τιμές, έχοντας διώξει όλες τις περσινές ποσότητες σε τιμές καλύτερες από τη μέση τιμή της αγοράς, μέσω των διαύλων συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τα χρόνια η οργάνωση.

Για ανάκαμψη τιμών μιλούν οι Ιταλοί

Σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την COVID-19 και την κατάρρευση των πωλήσεων σε εστίαση και τουρισμό, το ινστιτούτο ISMEA αναφέρει αύξηση της ζήτησης για εμφιαλωμένο ελαιόλαδο από χώρες όπως οι ΗΠΑ (+28%) και η Γαλλία (+42%) στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε πρόσφατη παρουσίαση που πραγματοποίησαν οι Coldiretti, Unaprol (Εθνική Ένωση ελαιοκαλλιεργητών) και ISMEA, μιλούν για καλή ποιότητα φρέσκου ελαιολάδου, αλλά μειωμένη παραγωγή κατά 22% σε σχέση με τους περσινούς 366.000 τόνους, κυρίως λόγω των κλιματικών ανωμαλιών που ταλαιπώρησαν τον ιταλικό Νότο.

Στην ίδια παρουσίαση, υπενθυμίζουν τις ισπανικές εκτιμήσεις για 1,5 εκατ. τόνους τη χρονιά 2020-2021, αλλά και την πρόβλεψη για μειωμένη ελληνική παραγωγή.

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πρώτη πράξη στην Αθηνοελιά

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», λίγο πριν από την εκτύπωση της εφημερίδας, σε εξέλιξη βρισκόταν διαπραγμάτευση μεταξύ μεγάλης εταιρείας, που παραδοσιακά συμμετέχει στα πρώτα συμβόλαια κάθε χρονιά, και του ΑΣ Αγίων Αποστόλων, για την αγορά ίσης ή και μεγαλύτερης της περσινής ποσότητας (350 τόνοι) αγουρελαίου ποικιλίας Αθηνοελιάς. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 24/9 δεν είχε συμφωνηθεί κάποια συγκεκριμένη τιμή, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση ξεκίνησε από την τιμή του περσινού πρώτου συμβολαίου, δηλαδή τα 3,80 ευρώ/κιλό για ποσότητα παραδοτέα στο ελαιουργείο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Υπαιθρος Χώρα”
την Παρασκευή 25/9