«Τα προϊόντα αγροδιατροφής της Ουκρανίας είναι ασφαλή και συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας σε αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV, τη στιγμή που συνήφθη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των πέντε γειτονικών και κοντινών στην Ουκρανία κρατών-μελών (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία) για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, μετά τις απαγορεύσεις εισαγωγής που επέβαλαν αρκετές από αυτές τις χώρες.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που έχουν εγείρει κράτη, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, ο Markiyan Dmytrasevych, αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, επέμεινε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό στα ουκρανικά προϊόντα.

«Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γείτονές μας λόγω των τιμών στα σιτηρά, ωστόσο, την ίδια στιγμή στην Ουκρανία έχουμε πόλεμο και αυτές οι εξαγωγές είναι κρίσιμες για εμάς», είπε. «Όχι για να κερδίσουμε επιπλέον χρήματα, αλλά για να επιβιώσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι είναι «πολύ κρίσιμο» να δοθεί στους Ουκρανούς αγρότες η δυνατότητα να πουλήσουν τα αγαθά τους, ειδικά ενόψει της έναρξης των εκστρατειών σποράς και συγκομιδής.