Ουκρανία-Κροατία: Συμφωνία στη χρήση κροατικών λιμανιών για την εξαγωγή σιτηρών

Ουκρανία και Κροατία συμφώνησαν στη δυνατότητα χρήσης κροατικών λιμανιών στον Δούναβη και την Αδριατική Θάλασσα για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Κροάτη ομόλογό του Γκρλιτς Ράντμαν.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στερώντας από την Ουκρανία μια ζωτικής σημασίας διαδρομή για την ασφαλή εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων της εν καιρώ πολέμου.

«Τώρα θα εργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές προς αυτά τα λιμάνια και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντηση με τον Ράντμαν στο Κίεβο.

«Κάθε συμβολή στο ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών, κάθε πόρτα που ανοίγει είναι μια πραγματική, αποτελεσματική συνεισφορά στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», είπε.

Η Ουκρανία βασίζεται επί του παρόντος σε χερσαίες διαδρομές εξαγωγών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μια εναλλακτική διαδρομή μέσω του ποταμού Δούναβη. Η Ρωσία επιτέθηκε σε υποδομές κατά μήκος της τελευταίας διαδρομής νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Κουλέμπα τόνισε ότι το κύριο θέμα των συνομιλιών του με τον Κροάτη ομόλογό του ήταν τα όπλα.

«Θα πω μόνο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες που θα εφαρμοστούν σύντομα», ανέφερε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ