Ουκρανία: Μειωμένη κατά 39% η εαρινή σπορά σιτηρών

Η έκταση που θα σπαρθεί με τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες σιτηρών της Ουκρανίας για το έτος 2022 ενδέχεται να μειωθεί κατά 39% λόγω της ρωσικής εισβολής, πέφτοντας στα 47 εκατομμύρια στρέμματα, όπως εκτιμά η συμβουλευτική εταιρεία APK-Inform.

Η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας δημητριακών και φυτικών ελαίων, ωστόσο οι κυβερνητικοί και οι αγρότες αναμένουν μείωση της συγκομιδής και των εξαγωγών του 2022 λόγω του πολέμου, ανέφερε το Reuters.

Η χώρα, η οποία πέρσι συγκόμισε ποσότητα-ρεκόρ 86 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, είχε σπείρει 77 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών το 2021. Ωστόσο, η APK-Inform δεν έχει προβεί σε κάποια πρόβλεψη για τη συγκομιδή σιτηρών του 2022.

«Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη της Ουκρανίας και ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών σε πολλές σημαντικές περιοχές, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει η σπορά», ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με την APK-Inform, περίπου 20 εκατομμύρια στρέμματα χειμερινού σίτου, κριθαριού και σίκαλης που σπάρθηκαν για τη συγκομιδή το 2022 θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί ή να μην είναι διαθέσιμα λόγω των εχθροπραξιών και μόλις 55 εκατομμύρια στρέμματα θα είναι δυνατό να αλωνιστούν. «Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 28%», ανέφερε η εταιρεία.