Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Για το «Our Ocean Conference» και για την COP 28 ενημερώθηκε στη Βουλή ο Βέλγος πρέσβης

11/01/2024
6' διάβασμα
gia-to-our-ocean-conference-kai-gia-tin-cop-28-enimerothike-sti-vouli-o-velgos-presvis-220749

Ενημέρωση από τον Πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα, κ. Marc Calcoen, για τις προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τοποθετούμενη στην εν λόγω συνεδρίαση της Επιτροπής, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναλάβει τη διοργάνωση ενός πολύ σημαντικού υψηλού επιπέδου, παγκοσμίου συνεδρίου, υπό τον τίτλο:  «Our Ocean Conference», το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024, τουτέστιν κατά την διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όπως ανέφερε, θα εξεταστούν έξι τομείς δράσης: θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, γαλάζια οικονομία, σχέση κλίματος-ωκεανού, ναυτική ασφάλεια, βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση, ενώ η Ελλάδα θα εστιάσει σε τέσσερα ακόμη σημεία που καλύπτουν οριζόντια τους έξι τομείς δράσης της Διάσκεψης, ήτοι βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά, πράσινη ναυτιλία, μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά και πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο. Επιπλέον, η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε ότι κατά την διάρκεια της COP 28 είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις πρώτες επαφές, τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και την απεσταλμένη για τους Ωκεανούς του Βελγίου, όσο και με την Γενική Γραμματέα Αλιείας και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με τον Επιτετραμμένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού και συντονισμένα θα συμμετάσχει  στο συνέδριο.   

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρέσβης του Βελγίου συνομίλησε με τη Βουλευτή Ηλείας, Ν.Δ., και επιβεβαίωσε ότι οι προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας στον τομέα του περιβάλλοντος συνάδουν και υποστηρίζουν και τους βασικούς στόχους του Συνεδρίου και ως εκ τούτου το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Βελγίου θα μετέχει στο 9ο «Our Ocean Conference» που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα. Οι δύο πλευρές αναμένεται να πραγματοποιήσουν ειδικότερη συνάντηση. 

Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της παρέμβασής της:

«Αξιότιμε κε Πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα,

Κε Calcoen,

Καλώς ήρθατε στην Βουλή των Ελλήνων και την Επιτροπή μας και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ενημέρωση περί των προτεραιοτήτων της Βελγικής Προεδρίας της ΕΕ.

Είμαι η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας με την Νέα Δημοκρατία, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναλάβει την διοργάνωση και τη φιλοξενία ενός πολύ σημαντικού υψηλού επιπέδου, παγκοσμίου συνεδρίου, υπό τον τίτλο:  «Our Ocean Conference», το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024, δηλαδή κατά την διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας. Ήδη οι προτεραιότητες τις οποίες αναφέρατε συνάδουν και υποστηρίζουν και τους βασικούς στόχους της συνδιάσκεψης. 

Απώτερος στόχος της υψηλού επιπέδου διάσκεψης, θεσμού του οποίου εμπνευστής είναι ο τ. Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. John Kerry, είναι να προκύψουν απτές, κοστολογημένες δεσμεύσεις από τους συμμετέχοντες για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του, την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Οι δεσμεύσεις αυτές κατανέμονται σε έξι τομείς:

  1. την διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τους ωκεανούς,
  2. τη βιώσιμη αλιεία,
  3. τη γαλάζια οικονομία,
  4. τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές,
  5. την ασφάλεια στη θάλασσα και
  6. την αποτροπή της ρύπανσης των θαλασσών.

Ενώ η Ελλάδα ως  διοργανώτρια χώρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση:

  1. στην πράσινη ναυτιλία,
  2. τον βιώσιμο τουρισμό,
  3. την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά και
  4. τις πρωτοβουλίες στον Μεσογειακό χώρο.

Κατά την διάρκεια της COP 28 είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τις πρώτες επαφές, τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και την απεσταλμένη για τους Ωκεανούς του Βελγίου, όσο και με την Γενική Γραμματέα Αλιείας και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με τον Επιτετραμμένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού και συντονισμένα θα συμμετάσχει  στο συνέδριο. 

Αναμένουμε την συνδρομή σας, ώστε να επιτύχουμε την υψηλότερη δυνατή συμμετοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Βελγίου, και επίσης την διακίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών Μελών μας, για την ανακοίνωση νέων, φιλόδοξων στόχων και δεσμεύσεων για την προστασία των ωκεανών και την γαλάζια οικονομία.

Περαιτέρω, αξιότιμε κε Πρέσβη, θα ήθελα να ενημερώσω ότι η Συνδιάσκεψη κατά την πρώτη ημέρα της, στις 15 Απριλίου 2024, θα φιλοξενήσει την παγκόσμια Διάσκεψη των Νέων για τους Ωκεανούς, με ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία για το θαλάσσιο περιβάλλον και την καινοτομία στην επίτευξη λύσεων των προαναφερόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων από την νέα γενιά και για την νέα γενιά.

Τέλος, θα ήθελα και μέσα από εσάς, να ευχαριστήσω την Βελγική Βουλή για την πρόσκληση συνάντησης προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων στο Ευρωκοινοβούλιο για να συζητήσουμε το θέμα των βιώσιμων πόλεων, που αφορούν στο 80% των ευρωπαίων πολιτών.  Εκπρόσωποι των επιτροπών μας έχουν δεχτεί με χαρά την πρόσκληση και η συνάντηση των κοινοβουλίων μας θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για άλλη μια φορά για την ακρόαση. Εύχομαι θερμά καλή επιτυχία στην Βελγική Προεδρία».

ΓΡΑΦΕΙ: