Ούτε συμβατική, ούτε βιολογική, αλλά… χωρίς «φυτοφάρμακα»

tomates-xoris-fitofarmaka
Οι συνεταιρισμοί της Βρετάνης αντιπροσωπεύουν το 50% της γαλλικής αγοράς ντομάτας με ετήσια παραγωγή 230.000 τόνων τον χρόνο. Καλλιεργείται όλο τον χρόνο σε θερμαινόμενα θερμοκήπια και διατίθενται με τα brands Saveol, Prince de Bretagne και Solarenn.

Οι τρεις εταιρείες πρόσφατα συνεργάστηκαν για να πουλήσουν ντομάτες «χωρίς φυτοφάρμακα». Αυτό που υπόσχονται στους καταναλωτές είναι ότι στο προϊόν τους, αν και δεν είναι βιολογικό, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φάρμακα. Μπορεί ο σπόρος, αλλά όχι η ντομάτα, υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας αυτής, εδώ και καιρό γίνεται αυτή η προσπάθεια μείωσης των συνθετικών φυτοφαρμάκων. Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως επισημαίνει, δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς ακόμη, αλλά όλο και περισσότερο αντικαθίστανται από πηλό και αγριομέλισσες. Η συνεργασία αυτή, η οποία παρουσιάστηκε ως «ο τρίτος δρόμος στη γεωργία», δίπλα στη συμβατική και στη βιολογική καλλιέργεια, περιλαμβάνει όλους τους καλλιεργητές κάθε συνεταιρισμού. Έχουν εκπαιδευτεί όλοι, προκειμένου να μάθουν πώς να καλλιεργούν διαφορετικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Solarenn, «η ετικέτα που φέρουν αυτά τα προϊόντα στηρίζεται στην επικοινωνία, αλλά και στην αληθινά σκληρή δουλειά των παραγωγών».

«Ο τρίτος δρόμος στη γεωργία», δίπλα στη συμβατική και στη βιολογική καλλιέργεια
«Ο τρίτος δρόμος στη γεωργία», δίπλα στη συμβατική και στη βιολογική καλλιέργεια

Τα τρία brands ευελπιστούν ότι οι μηδενικών φυτοφαρμάκων ντομάτες θα καταφέρουν σύντομα να αντιπροσωπεύουν το 30%-40% των συνολικών τους πωλήσεων. Οι τιμές θα διαμορφωθούν από τους διανομείς, πιθανώς κάπου μεταξύ των τιμών των συμβατικών και των τιμών των βιολογικών προϊόντων. «Υπάρχουν επιπρόσθετα κόστη, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν στην τιμή», επισημαίνει ο πρόεδρος της Saveol.

Αυτή η πρακτική θα μπορούσε προοδευτικά να εφαρμοστεί και σε άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Freshplaza, έχουν γίνει ήδη δοκιμές σε κόκκινη κολοκύθα (red kuri squash) και σε φράουλες και έπεται το αγγούρι. «Θέλουμε να χαράξουμε τον δρόμο, αλλά είναι κάτι που παίρνει χρόνο, όταν μιλάμε για τη γεωργία», επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού που συνεργάζεται με την Prince de Bretagne, συμπληρώνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να μη βάζουμε εμπόδια ανάμεσα στη συμβατική και στη βιολογική καλλιέργεια».