«Όχι» στα αιολικά στην οροσειρά του Παναιτωλικού

Ξεκάθαρη στάση ενάντια στη χορήγηση αδειών εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών στην οροσειρά του Παναιτωλικού παίρνει ο ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου, ο οποίος κατέθεσε επίσημο υπόμνημα προς το Δασαρχείο Αγρινίου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου σε μια περιοχή που είναι παρθένα από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, εξαιρουμένης της βόσκησης και της ορεινής πεζοπορίας, είναι ανεπίτρεπτη, διότι θα επιφέρει μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται, δε, πως τα μεγάλα αρπακτικά που συναντάμε στην κορυφογραμμή του Παναιτωλικού, που είναι συνέχεια των Αγράφων και της οροσειράς της Πίνδου, χρησιμοποιούν τα θερμικά ρεύματα των κορυφογραμμών για τις μεγάλες μετακινήσεις τους. Λόγω της κατάταξής τους στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, η θανάτωσή τους θα έχει επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα.

«Τελικά, η κοπή δέντρων από έναν κάτοικο για να ζεσταθεί αποτελεί έγκλημα για το κράτος. Η ολική καταστροφή ενός οικοσυστήματος με ελάχιστη, πλέον, ανθρώπινη παρέμβαση και η παραχώρησή του σε ιδιώτες με σκοπό το κέρδος είναι νόμιμη;», αναρωτιέται ο Σύλλογος και προσθέτει: «Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είμαστε ενάντιοι σε κάθε τέτοιο έργο που όχι μόνο υποβαθμίζει το περιβάλλον, αλλά κυριολεκτικά το καταστρέφει στο όνομα της σωτηρίας του».