Π. Τουρναβίτης, Διευθύνων Σύμβουλος Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας: «Διπλασιασμός καταστημάτων και αύξηση ενεργητικού στην τετραετία»

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας με 13.000 συνεταίρους, εκ των οποίων κανείς δεν έχει μερίδιο πάνω από 2%, είναι κερδοφόρα, στα 25 χρόνια της πορείας της δεν έχει καταγράψει ποτέ ζημιές και όταν το business plan της ολοκληρωθεί το 2027 αναμένει να έχει διπλασιάσει το μέγεθός της και να έχει αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της από πέντε σε δέκα. Ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Τουρναβίτης, εξηγεί στην «ΥΧ» ποια είναι η «συνταγή».

Eίστε μια μικρή τράπεζα, πολύ σημαντική ωστόσο για τη Θεσσαλία. Τι είναι αυτό που χρειάζεστε από το κράτος για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες των πελατών σας;

Θέλουμε να υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προϋποθέσεις για να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Δηλαδή, να τρέχουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, να τρέχουν τα προγράμματα των αναπτυξιακών νόμων και όταν λέμε να «τρέχουν» δεν εννοούμε απλώς να βγαίνουν οι προκηρύξεις, αλλά να γίνονται πληρωμές να υλοποιούνται τα προγράμματα. Γιατί την περίοδο 2015-2019 είχαμε μόνο προκηρύξεις.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η βασική διαφοροποίηση ανάμεσα στην τράπεζα Καρδίτσας και τις συστημικές τράπεζες, εκτός βέβαια από το μέγεθος;

Η δική μας αποστολή είναι η μόχλευση της τοπικής αποταμίευσης και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η δουλειά μας είναι η τοπική οικονομία. Εμείς ασχολούμαστε με την καντίνα που μάλλον δεν τη θέλει κανείς για πελάτη.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα επόμενα χρόνια;

Το πλάνο μας για τα επόμενα χρόνια είναι έντονα αναπτυξιακό σε επίπεδο τόσο προϊόντων όσο και υποδομών. Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε νέα προϊόντα σε συνεργασία με τους φορείς που συνεργαζόμαστε όπως είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και παράλληλα σε επίπεδο υποδομών να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θεωρώ ότι το τέλος του 2027, που τελειώνει το υφιστάμενο business plan, θα είμαστε μια τράπεζα απολύτως υγιής με διπλάσιο μέγεθος κατ’ ελάχιστον. Η στρατηγική μας είναι να αυξήσουμε το ενεργητικό μας στα 500 εκατ. ευρώ και τα καταστήματά μας κοντά στα δέκα από πέντε που είναι σήμερα.

Έχετε κόκκινα δάνεια;

Υπάρχει τράπεζα που δεν έχει; Τα έχουμε πάει όμως εξαιρετικά καλά στη διαχείρισή τους, παρόλο που εμείς δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση σε εργαλεία, όπως ο «Ηρακλής», δεν πουλήσαμε ποτέ κομμάτι του χαρτοφυλακίου μας, δεν ξεφορτωθήκαμε δάνεια. Αποφασίσαμε να τα διαχειριστούμε ενεργητικά και αυτήν τη στιγμή οι καθυστερήσεις μας είναι της τάξης του 12%-13%.

Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, τι προσφέρετε στους πελάτες σας;

Ο αγροτικός τομέας είναι κλασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Όταν οι αγρότες το 2012 ήρθαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας, αντιμετώπισαν μια εντελώς διαφορετική τραπεζική κουλτούρα από αυτήν που είχαν συνηθίσει. Και το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε με πελάτες τους οποίους δεν ήξερε πώς να τους αντιμετωπίσει. Το κυρίαρχο πρόβλημα των αγροτών ήταν ότι όλοι είχαν προσημειωμένα τα χωράφια τους στην Αγροτική, τα οποία πέρασαν στην Πειραιώς και δεν είχαν επιπλέον εξασφαλίσεις, ακόμα και να ήθελαν να αλλάξουν τράπεζα.

Τότε, κάναμε μια έρευνα και διαπιστώσαμε το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Είδαμε ότι το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο των 25.000 που είναι το όριο της μικροχρηματοδότησης, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς όρους. Ήμασταν οι πρώτοι που απευθυνθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και πήραμε εγγυήσεις για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τους αγρότες. Ήταν την περίοδο 2014-2016, τότε που όλα ήταν εξαιρετικά δύσκολα, αλλά καταφέραμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς φορείς ότι είμαστε μια τράπεζα που μπορούν να εμπιστευτούν και αξίζει να επενδύσουν. Έτσι και σήμερα, είμαστε μια τράπεζα που έχουμε όλη την γκάμα προϊόντων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Είμαστε, επίσης, η μοναδική τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έχετε και συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στους πελάτες σας;

Κυρίως. Το κυρίαρχο συστατικό της τράπεζάς μας είναι η πολύ καλή γνώση των πελατών μας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αλλά και των δυνατοτήτων της επιχείρησής τους. Τους γνωρίζουμε πολύ καλά και αυτό μας φέρνει σε πλεονεκτική θέση για να σχεδιάσουμε μαζί τους ένα πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας τους. Τους βοηθάμε, επίσης, στο άνοιγμα αγορών μέσω των συνεργασιών που έχουμε.

Έχετε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας;

Έχουμε για το βαμβάκι με τα εκκοκκιστήρια, αλλά και εξειδικευμένα, όπως προγράμματα Συμβολαιακής, που αφορούν το γάλα, αλλά και πιο tailor made, όπως ότι βοηθάμε τους μελισσοκόμους να δώσουν το προϊόν τους σε καλύτερη τιμή. Αυτή η υπεραξία που έρχεται στον πελάτη φτάνει, τελικά, στην τοπική κοινωνία.

«Στο πλευρό των πελατών, είτε έχει ήλιο, είτε συννεφιά»

Υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας που ακολουθείτε;

Μυστικά επιτυχίας δεν υπάρχουν. Όμως, είμαστε ειλικρινείς με τους πελάτες μας και ξέρουν ότι πάντοτε θα βρισκόμαστε δίπλα τους και θα τους στηρίξουμε είτε έχει ήλιο είτε έχει συννεφιά. Και αυτό το αποδείξαμε την περίοδο της κρίσης. Τολμώ να πω ότι αν δεν υπήρχε αυτή εδώ η… μικρή τραπεζούλα, η οικονομική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας θα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα.

Όταν το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα έτρεχε με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εμείς είχαμε μια θετική πιστωτική επέκταση της τάξης του 10%-15%. Δώσαμε δάνεια είτε με τη μορφή κεφαλαίων κίνησης είτε επενδυτικά για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις. Και έτσι σήμερα βρίσκονται σε πιο ανταγωνιστική θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κλάδου τους.