Πάει για 3.000 στρέμματα η βιομηχανική στις Σέρρες
Tη θέση της στον καλλιεργητικό χάρτη του Νομού Σερρών συνεχίζει να ισχυροποιεί η βιομηχανική ντομάτα, προσελκύοντας φέτος ακόμα περισσότερους παραγωγούς που βλέπουν σε αυτή μια υποσχόμενη εναλλακτική σε προϊόντα όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, οι τιμές των οποίων κάθε άλλο παρά δικαίωσαν τις προσδοκίες τους.
Σύμφωνα με τον Στέργιο Νικολή, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών «Πελαργός», το 2022 οι φυτεύσεις στον νομό έφτασαν τα 1.900-2.000 στρέμματα και φέτος θα ανέλθουν στα 3.000 στρέμματα, δίχως και πάλι το νούμερο αυτό να αντανακλά το πραγματικό ενδιαφέρον των αγροτών. «Οι προθέσεις φύτευσης αντιστοιχούσαν σε τουλάχιστον 5.000 στρέμματα, ωστόσο το εργοστάσιο με το οποίο συνεργαζόμαστε κινείται με προσεκτικά βήματα και δεν ήθελε να “πλατύνει” απότομα την καλλιέργεια», εξηγεί στην «ΥΧ».
Πρόκειται για το εργοστάσιο της Serco Foods (πρώην ΣΕΡΚΟ) στο 10ο χλμ. της οδού Νιγρίτας-Σερρών, το οποίο έχει γυρίσει σελίδα μετά τη συνεργασία των ιδιοκτητών του, δηλαδή της οικογένειας Βαβαλίδη, με την εταιρεία Κορέ. Καρπός της συνεργασίας αυτής είναι το brand Γκρέκα, το οποίο από το 2021 βρίσκεται στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Serco Foods παράγει φασόν το συγκεκριμένο προϊόν για λογαριασμό της Κορέ, η οποία, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Πληρωμές εντός 24ώρου
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει δημιουργηθεί από το 2020 μια νέα εταιρική οντότητα με την επωνυμία «Πασχαλίδης Μεταποιητική ΙΚΕ» η οποία συνάπτει και τις συμβάσεις με τους παραγωγούς.
Την περσινή σεζόν, η τιμή για παράδοση της ντομάτας στο εργοστάσιο διαμορφώθηκε σε 137 ευρώ/τόνο για παράδοση στην κατηγορία των 5 brix, με τη διαβάθμιση να κυμαίνεται από 109,6 ευρώ (κατηγορία 4-4,09 brix) μέχρι 153,44 ευρώ/τόνο (κατηγορία 5,6 brix και άνω). Σημειωτέον ότι η συντριπτική πλειονότητα των στρεμμάτων βρίσκεται σε μια ακτίνα 15 χλμ. από τη μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν επιβαρύνονται με μεταφορικά.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο φετινός τιμοκατάλογος δεν είχε ανακοινωθεί, ωστόσο, από τα μηνύματα που έχουν λάβει οι παραγωγοί θεωρείται αρκετά πιθανή μια αύξηση της τάξης των 5 ευρώ/τόνο σε σχέση με πέρυσι. Εξάλλου, ένα επιπλέον στοιχείο που έχει κάνει τη διαφορά είναι η πολιτική πληρωμών που προβλέπει εξόφληση εντός 24ώρου από την παραλαβή της πρώτης ύλης.
«Η συνέπεια στις πληρωμές είναι πολύ σημαντική και ένας από τους λόγους που αρκετός κόσμος έχει πεισθεί τα τελευταία χρόνια να βάλει ντομάτα. Σημαντική είναι, επίσης, η καλή αντιμετώπιση που έχουμε κατά τη μέτρηση των brix και των ξένων υλών. Υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη που μας επιτρέπει να έχουμε μια ομαλή συνεργασία», σημειώνει ο Χρήστος Γκόλφος από την Ηράκλεια Σερρών.
«Με τις περσινές αυξημένες τιμές παραλαβής μπορούσαμε να βγάλουμε τα έξοδά μας με 4 τόνους/στρέμμα, όταν με τις τιμές του 2022 (σ.σ. από 98 έως 102 ευρώ/τόνο) χρειαζόμασταν 7 τόνους. Γενικά έχει ενδιαφέρον η ντομάτα, ιδίως από τη στιγμή που το βαμβάκι και το καλαμπόκι δεν πάνε καλά. Αρκετός κόσμος θέλει να βάλει, όμως δεν είναι οργανωμένοι, ούτε έχουν οι περισσότεροι εξοπλισμό και το κόστος είναι αρκετά υψηλό», επισημαίνει.
Στην αναμονή για τις αποζημιώσεις
Η περσινή σεζόν δεν ήταν χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα για τους τοματοπαραγωγούς του Νομού Σερρών. «Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, μια πολύ έντονη νεροποντή προκάλεσε ζημιές της τάξης του 80%, ακόμα και ολική καταστροφή σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις στη Μαυροθάλασσα και στην Καμήλα. Στις 24 του μήνα, ειδικότερα, έπεσαν 140 χιλιοστά νερού μέσα σε 25 λεπτά. Εγώ ο ίδιος “έχασα” έτσι 37 στρέμματα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Νικολής και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί για τη διαδικασία, ώστε να αποζημιωθούμε. Ελπίζουμε οι δικές μας περιπτώσεις να μη χαθούν κάτω από τη σκιά του Daniel». «Kατανοούμε τους συναδέλφους της Θεσσαλίας και συμπάσχουμε μαζί τους για τις τεράστιες απώλειες που είχαν. Σαφώς και θα πρέπει να αποζημιωθούν, όμως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τους παραγωγούς, όπως και για άλλα προϊόντα από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που είχαν σοβαρές ζημιές από τις περσινές κακοκαιρίες», συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο κ. Γκόλφος.