Αυτό το άρθρο είναι 67 μηνών

Το Παγγαίο παντρεύει τη φαρμακευτική κάνναβη με τη γεωθερμία

Αμερικανική επένδυση καλλιέργειας και παραγωγής με τη χρήση ΑΠΕ
18/12/2018
3' διάβασμα
to-pangaio-pantrevei-ti-farmakeftiki-kannavi-me-ti-geothermia-143570
Οι προσπάθειες του Δήμου Παγγαίου για προσέλκυση επενδυτών, που θα αξιοποιήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας, αποφέρουν καρπούς.

Με σταθερά βήματα προχωράει η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου Καβάλας και στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με ποσό που μπορεί να φτάσει τα 18,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, «ολοκληρώνονται οι κατασκευαστικές μελέτες, ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, και η Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υποβάλουμε τον πλήρη φάκελο των μελετών». Η αξιοποίησή του προβλέπει την κατασκευή των υποδομών που θα επιτρέψουν την άντληση και τη μεταφορά της οικονομικής και ανανεώσιμης γεωθερμικής ενέργειας στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού.

Made in USA

Ο δήμαρχος προβάλλει τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μεγάλη εταιρεία για την υλοποίηση σημαντικής επένδυσης στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης. «Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει στο όλο εγχείρημά μας για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου πολύ καλές και βιώσιμες προοπτικές με σημαντικά έσοδα για τον δήμο και τη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, δημιουργώντας ταυτόχρονα πολλές θέσεις εργασίας».

Πρόκειται για υποκατάστημα μεγάλης αμερικανικής εταιρείας που έχει το know-how για να υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη συγκεκριμένη επένδυση επωφελούμενη από το γεωθερμικό ρευστό. Η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται πως θα απαιτεί την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας, τα οποία μπορούν να καλυφθούν από τις υποδομές άντλησης και μεταφοράς γεωθερμικής ενέργειας που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου. Η υλοποίηση της επένδυσης ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΥΑΑ, καθώς αυξάνει δραστικά την καταναλισκόμενη θερμική ενέργεια, η οποία είναι διαθέσιμη από το γεωθερμικό πεδίο, όπως αποτυπώνεται από τις ήδη πραγματοποιηθείσες από τη ΔΕΥΑΑ ενέργειες πιστοποίησης του πεδίου.

Διαβάστε ακόμη: Η χρήση της γεωθερμίας στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας

Η σύμβαση με την εταιρεία αφορά έκταση 200 στρεμμάτων, θα έχει 25ετή διάρκεια, περίοδος που αντιστοιχεί στην παραχώρηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του γεωθερμικού πεδίου, αλλά θεωρείται βέβαιο πως η θετική πορεία της επένδυσης θα οδηγήσει στην ανανέωσή της.

 Κινεζικό ενδιαφέρον

Τον περασμένο Ιούλιο, δύο Κινέζοι επενδυτές επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Παγγαίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον δήμο, που σχετίζονται με το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου. Ο κ. Αναστασιάδης μεταφέρει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων αφορά δημοτική έκταση 10.000 στρεμμάτων, όπου οι Κινέζοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της γεωθερμίας για να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές. Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, αυξάνοντας τα πλεονεκτήματα μιας εν δυνάμει επένδυσης.

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Παγγαίου μεταξύ της περιοχής των Λουτρών Ελευθερών και της παραλίας της Κάριανης.

ΓΡΑΦΕΙ: