Παγκόσμια Τράπεζα: «Τσίμπησαν» τα αγροτικά εμπορεύματα τον Μάρτιο, πτωτικά τα λιπάσματα

Αξιοσημείωτη άνοδο στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των λιπασμάτων, καταγράφει το τελευταίο μηνιαίο δελτίο τιμών (Pink Sheet) της Παγκόσμιος Τράπεζας. Ειδικότερα, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σημείωσε τον Μάρτιο άνοδο 2,9% έναντι 1,2% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να αποδίδεται και πάλι στο κακάο, οι τιμές του οποίου ενισχύθηκαν 20,1% σε συνέχεια της αύξησης 26,5% που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο.

Αντίθετα, τα σιτηρά κινήθηκαν ξανά πτωτικά, με τις απώλειές τους πάντως να περιορίζονται στο 0,7% έναντι 4,1%, που είχε χάσει ο σχετικός δείκτης έναν μήνα νωρίτερα. Πέραν του καλαμποκιού, όπου καταγράφεται μικρή άνοδος 0,8%, τα δύο έτερα βασικά προϊόντα της κατηγορίας, σιτάρι και ρύζι, έχασαν έδαφος – ενδεικτικά, το αμερικανικό SRW (Soft Red Wheat) υποχώρησε 7,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου, το βαμβάκι (σ.σ. η Παγκόσμια Τράπεζα το συμπεριλαμβάνει στην κατηγορία των Πρώτων Υλών), μετά την άνοδο 7,7% του Φεβρουαρίου, έμεινε τον Μάρτιο σταθερό, ενώ κέρδη συνέχισε να «γράφει» το βοδινό, οι τιμές του οποίου ενισχύθηκαν 6,3% ύστερα από την άνοδο 7,6% του Φεβρουαρίου. 

Πτωτικά η ουρία, ακρίβυνε το DAP

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης των λιπασμάτων υποχώρησε 2,3%, με τη μεγαλύτερη πτώση (-6%) να καταγράφεται στις τιμές της ουρίας. Αντίθετα, αυξημένες 5,4% ήταν οι τιμές του διφωσφορικού διαμμώνιου (DAP), ενώ ανοδικά σε ποσοστό 3,6% κινήθηκε και το χλωριούχο κάλιο.

Ο δείκτης των ενεργειακών ενισχύθηκε 2%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στις τιμές του άνθρακα (+5,9%) και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (+5%). Μικρή άνοδο (+1,87%) σημείωσαν και οι τιμές του πετρελαίου (brent).