«Παγώνει» η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο φράγμα Πηνειού που σχεδιάζει η Ένωση Αγρινίου

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών θα πρέπει να απαντήσουν για την αλλαγή χρήσης των παραλίμνιων εκτάσεων

Στα χέρια των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται πλέον η τύχη της εγκατάστασης 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, που σχεδιάζει γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού η Ένωση Αγρινίου.

Η νέα διοίκηση του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού-Αλφειού, αφού παρέλαβε και μελέτησε τον φάκελο του έργου με όλα τα στοιχεία που αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη του, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στα εν λόγω υπουργεία, ζητώντας να αποσαφηνιστεί εάν συμφωνούν με την παραχώρηση εκτάσεων για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο νέος πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, κύριο μέλημα του διοικητικού συμβουλίου, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης του έργου, είναι να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, είχε ζητήσει από τον διευθυντή του Οργανισμού να του παραδοθεί ο πλήρης φάκελος του έργου.

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού έχουν στηριχτεί σε γνωμοδότηση δικηγόρου, και δεδομένης της σημασίας του έργου, αποφασίστηκε να αποσταλεί ερώτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δώσουν ή όχι το «πράσινο» φως για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης.

Αξίζει να επισημάνουμε πως, μέχρι σήμερα, παρά την έκταση που έχει λάβει το θέμα και τις αντιδράσεις ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς έχουν κατατεθεί και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, τα υπουργεία δεν έχουν δώσει καμία απάντηση για το αν είναι νόμιμη ή όχι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Την ίδια ώρα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισαγγελική διερεύνηση του θέματος μετά την κατάθεση καταγγελίας-αναφοράς από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ήλιδας και προέδρων παραλίμνιων περιοχών, κατά του τότε προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και κατά παντός υπευθύνου.

Στην καταγγελία τονιζόταν, μεταξύ άλλων, πως «ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, παρανόμως και χωρίς να έχει τέτοια εξουσία διάθεσης, προχώρησε στη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτικών ακινήτων συνολικής έκτασης 2.700 στρεμμάτων για τη δημιουργία 221 ενεργειακών κοινοτήτων – φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχυριζόμενο ψευδώς πως πληρούται η νομιμότητα της μίσθωσης βάσει της υπ’ αριθμ. 121910/19-09-1983 απόφασης του υπουργού Γεωργίας».

Όπως αναφερόταν στην καταγγελία, «ιδιοκτήτης της συνολικής έκτασης 2.700 στρεμμάτων, που αποτελεί μέρος της συνολικής παραλίμνιας έκτασης των 6.500 στρεμμάτων, όπως περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 124036/14-10-1982 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 305/31.5.83 Τεύχος Β) των υπουργών Γεωργίας και Δημοσίων Έργων, είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».