Παίζει με αβαντάζ το ελληνικό ελαιόλαδο στις ποιοτικές αγορές

-Διαφήμιση-

Το «Λιοκάρπι» της οικογένειας Πρωτογεράκη από το Ηράκλειο αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ελληνικό ελαιόλαδο όταν υπάρχει προσπάθεια και μεράκι.

Το 1930, ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών της κρητικής επιχείρησης, Ευάγγελος Πρωτογεράκης, ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου στις Καμάρες Ηρακλείου. Από την πρώτη στιγμή και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο ελαιουργείο, καθώς η δουλειά γινόταν χειρωνακτικά, είναι αφοσιωμένος στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ανώτατης ποιότητας. Φροντίζει να υιοθετεί αμέσως κάθε καινοτομία που αναβαθμίζει την ποιότητα.

Έκτοτε, το «βιογραφικό» της εταιρείας είναι γεμάτο ανακαινίσεις και παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού. Το 1973, το εργοστάσιο μεταφέρεται στην περιοχή Βώροι Ηρακλείου για να βρίσκεται πιο κοντά στην παραγωγή και εξοπλίζεται με νέα μηχανήματα.

Το 1989, η επιχείρηση προμηθεύεται φυγοκεντρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ το 2000 οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να εισέλθουν και στην τυποποίηση. Το 2005 γίνεται ριζικός εκσυγχρονισμός σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκευτικών χώρων και μηχανημάτων.

Τα επόμενα χρόνια αλλάζουν και πάλι τα μηχανήματα.

Ο Μιχάλης Πρωτογεράκης, που παράγει το «Λιοκάρπι», θεωρεί ανούσιο να προσπαθεί η Ελλάδα να ανταγωνιστεί χώρες με φθηνότερο προϊόν

Δεύτερο ελαιοτριβείο

«Εκσυγχρονιζόμαστε διαρκώς, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν στην αγορά», λέει στην «ΥΧ» ο Μιχάλης Πρωτογεράκης που, μαζί με τον αδελφό του Βαγγέλη, έχουν αναλάβει πλέον την επιχείρηση. Προκειμένου, μάλιστα, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα η οικογένεια προχώρησε στην τελευταία οκταετία στην αγορά ενός ακόμα ελαιοτριβείου. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε κοντά στην περιοχή παραγωγής, γιατί η έκθλιψη πρέπει να γίνεται την ίδια μέρα», σημειώνει ο ίδιος.

Στο ένα ελαιοτριβείο παράγεται το βιολογικό ελαιόλαδο και στο άλλο το «συμβατικό» ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση ανάμειξης από κάποιο τυχαίο λάθος. «Τα δύο ελαιοτριβεία μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε άνεση και χρόνο, ώστε να εξυπηρετήσουμε την παραγωγή. Παράλληλα προλαβαίνουμε να καθαρίσουμε χωρίς να μένει πίσω η δουλειά», εξηγεί ο κ. Πρωτογεράκης.

Συνεργασίες με 1.000 παραγωγούς

Η επιχείρηση διαθέτει δικούς της ελαιώνες, όμως συνεργάζεται με περίπου 1.000 παραγωγούς τους οποίους πληρώνει με την παράδοση του προϊόντος. Διαθέτει στην αγορά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3% και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας 0,2%, καθώς και βιολογικό-πιστοποιημένο από τον οργανισμό ΒΙΟ Ελλάς – έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιστοποιημένο από ελαιώνες στη Φαιστό. Διαθέτει επίσης και συσκευασμένες ελιές ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 το Λιοκάρπι και το Λιοκάρπι ΒΙΟ κυκλοφορούν και σε συσκευασία μιας χρήσης για το εστιατόριο.

Η εταιρεία έχει λάβει επίσης πολλές διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως Βραβείο Χάλκινης Μινωικής ελιάς για την εφαρμογή ορθών πρακτικών έκθλιψης ελαιοκάρπου από το ΣΕΔΗΚ, Χρυσό Βραβείο γεύσης από τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στο Λονδίνο και Χάλκινο βραβείο για το βιολογικό ελαιόλαδο Λιοκάρπι στον διεθνή διαγωνισμό Athena.

Όλα ξεκινούν από το χωράφι και το προϊόν

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Φυσικά, πολύ καλό προϊόν που ακολουθεί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές από τον τρόπο καλλιέργειας και τη συγκεκριμένη μέρα συγκομιδής έως την άμεση παραγωγή του ελαιολάδου χωρίς υψηλές θερμοκρασίες. «Κατά τα άλλα, πηγαίνουμε σε εκθέσεις και στοχεύουμε σε ποιοτικές αγορές.

Στην αρχή, η απορρόφηση ήταν χαμηλή, αλλά διαρκώς ανεβαίνει», λέει ο κ. Πρωτογεράκης. «Η Eλλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες με φθηνά λάδια που απευθύνονται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Ισπανία, αλλά και άλλες χώρες που μπαίνουν σιγά σιγά. Για εμάς η ποιότητα είναι μονόδρομος, πρέπει να επικεντρωθούμε στις ποιοτικές αγορές. Λίγο εμείς, λίγο οι άλλοι συνάδελφοι θα τα καταφέρουμε», τονίζει με αισιοδοξία ο κ. Πρωτογεράκης.

 

-Διαφήμιση-