Παλεύει η πατάτα στο Νευροκόπι

Πολύ δύσκολη χρονιά αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου, καθώς η σπορά που θα έπρεπε να έχει τελειώσει στις αρχές Μαΐου εξαιτίας των συνεχιζόμενων και ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων καθυστέρησε δραματικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρο της Ομάδας Πατατοπαραγωγών της ΕΑΣ Δράμας, Απόστολο Βέσμελη, ορισμένοι παραγωγοί συνεχίζουν να σπέρνουν στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, ενώ κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια.
«Ορισμένοι πέταξαν τον πατατόσπορο που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κοστολόγιο στην πατάτα, γιατί κοστίζει πάνω από 300 ευρώ το στρέμμα. Ορισμένοι ρισκάρουν και προσπαθούν να σπείρουν. Κάποια χωράφια που σπάρθηκαν νωρίς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον περονόσπορο. Εάν συνεχιστεί αυτός ο καιρός, δεν ξέρουμε αν θα σωθούν ή αν αυτοί που δεν έσπειραν βγουν πιο κερδισμένοι».
Μένοντας στο πρόβλημα του περονόσπορου, που εμφανίζεται σε όλο το λεκανοπέδιο, αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ δεν τον καλύπτει παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι ήταν μεγάλη η έκταση της ασθένειας, λόγω των καιρικών συνθηκών και δοθεί αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ. Προσθέτει ότι δυστυχώς προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Πελοπόννησος). Χαρακτηρίζει πρωτοφανή τη χρονιά, σύμφωνα με τα λεγόμενα των πλέον ηλικιωμένων παραγωγών και προβληματίζεται γιατί ο καιρός παραμένει ασταθής.
Από την πλευρά τους, όπως λέει, προχώρησαν σε παρεμβάσεις: «Εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι για τον περονόσπορο. Όταν βρέχει Ιούλιο και Αύγουστο, την επόμενη μέρα έχει ομίχλη μέχρι τις 11:00. Όσο κι αν ψεκάσουμε όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ακατάλληλες, με συνεχόμενη υγρασία, είναι δώρο άδωρο». Η ζέστη μπορεί να τον φρενάρει και ενδεχομένως ο καιρός, αν γίνει καλοκαιρινός, μπορεί να σώσει την καλλιέργεια.
Σε ερώτηση για το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει ο περονόσπορος, ο ίδιος απαντά ότι μπορεί να καταστρέψει εντελώς ένα χωράφι. «Σε ορισμένες ποικιλίες, θα σβήσει εντελώς το φυτό και σε κάποιες άλλες που υπάρχουν κάτω μεγάλες πατάτες η αρρώστια προχωρά και τις σαπίζει».
Η καλλιέργεια έχει ξεπεράσει το στάδιο της οψίμισης και βρίσκεται στην κατηγορία του «μεγάλου ρίσκου», καθώς το μικρό φυτό είναι δύσκολο να αντέξει στον καύσωνα. Μάλιστα, σημειώνει ότι ενδεχομένως να χάλασε ο σπόρος που έσπειραν και είναι πιθανό να το καταλάβουν πολύ αργά, όταν δεν θα έχουν παραγωγή.