Πάνω από 40 λεπτά δίνουν οι κυλινδρόμυλοι για το μαλακό σιτάρι

Διατεθειμένοι να προσφέρουν ακόμα και πάνω από 40 λεπτά/κιλό, προκειμένου να «κλειδώσουν» άμεσα ποσότητες ελληνικού μαλακού σιταριού εμφανίζονται αυτό το διάστημα οι εγχώριοι κυλινδρόμυλοι.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» παραγωγός από τον Νομό Γρεβενών, καλλιεργητές της περιοχής έχουν ήδη δεχτεί κρούσεις από τοπικές επιχειρήσεις για να συμφωνήσουν από τώρα σε μια κλειστή τιμή 42 λεπτών/κιλό για το μαλακό σιτάρι που θα αλωνιστεί σε περίπου έναν μήνα.

Στα 410 ευρώ/τόνο φτάνει το εισαγόμενο

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» παράγοντας της αγοράς, το νούμερο αυτό δεν φαντάζει παράλογο ούτε ασύμφορο για τους ντόπιους μύλους, από τη στιγμή που εισαγόμενο μαλακό σιτάρι φτάνει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας στα 410 ευρώ/τόνο παραδοτέο, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την επάρκεια και τις εμπορικές ροές των επόμενων μηνών, ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε επίπεδο παραγωγής, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα το μαλακό, καθώς, σύμφωνα με παραγωγό της περιοχής, το φυτό δεν είχε ακόμα «δέσει».

«Ενδεχομένως να δούμε και κάποια ωφέλεια από αυτές τις βροχές στις αποδόσεις, αρκεί βέβαια να μην ακολουθήσει το επόμενο διάστημα κάποιος λίβας που θα κάνει ζημιά», σημειώνει ο συνομιλητής μας.