Τα πάνω-κάτω φέτος για το ακτινίδιο της Καβάλας

Κοντά στο 1 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για τις τιμές η Ένωση

Ιδιαίτερα αισιόδοξος τόσο για την ποιότητα όσο και για τις τιμές, με τις οποίες θα πληρωθεί την ερχόμενη εμπορική σεζόν το ακτινίδιο της Καβάλας, εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής της τοπικής Ένωσης, Κλέαρχος Σαραντίδης, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά της χαρακτηριστικά, αναμένεται να θυμίζει πολύ εκείνη του 2021/2022.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο έμπειρος συνεταιριστής, «απέχουμε μεν αρκετά από την έναρξη των κοπών που τοποθετούνται χρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ωστόσο ήδη έχει σχηματιστεί μια αρκετά σαφής εικόνα της καλλιέργειας, η οποία πηγαίνει πολύ καλά. Το μόνο που μας φοβίζει αυτήν τη στιγμή είναι τυχόν χαλαζοπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές, κυρίως σε τοπικό επίπεδο».

Άδεια η αγορά το φθινόπωρο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Ένωση θα διαχειριστεί φέτος από 8.000 έως 10.000 τόνους ακτινιδίων, ενώ, σε αντίθεση με πέρυσι, τα μεγέθη των καρπών αναμένεται να είναι μεγάλα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά, στην αρχή τουλάχιστον της σεζόν, αναμένεται να είναι άδεια από προϊόν, δημιουργεί προσδοκίες για πολύ υψηλότερες τιμές. «Το Νότιο Ημισφαίριο πολύ δύσκολα θα έχει τους όγκους για να καλύψει τη ζήτηση που θα υπάρχει το επόμενο φθινόπωρο, ενώ και η παραγωγή της Ιταλίας δεν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Πρόπερσι, οι τιμές είχαν κυμανθεί από 75 λεπτά έως 1 ευρώ/κιλό. Την περσινή χρονιά ακούστηκαν από 15 έως 55 λεπτά, αναλόγως μεγέθους, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται γύρω από τα 35 λεπτά/κιλό. Φέτος, ωστόσο, εκτιμώ ότι οι τιμές θα κινηθούν στα επίπεδα του 2021/2022», σημειώνει.

Μπάσιμο στη Νότια Αμερική

Ο συνεταιρισμός ποντάρει πολλά στις εξαγωγές και δη σε νέες αγορές, όπως αυτή της Νότιας Αμερικής τις οποίες έχει καταφέρει να «ανοίξει» την τελευταία διετία. «Ξεκινήσαμε πέρυσι με την Ουρουγουάη και φέτος θα έχουμε παρουσία και στη Βραζιλία. Οι προορισμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στη Νότια Αφρική και στη Βόρεια Αμερική, όπου δραστηριοποιούμαστε με επιτυχία εδώ και κάποια χρόνια», εξηγεί ο κ. Σαραντίδης. «Υπάρχει ενδιαφέρον και από αγορές της Ανατολής, οι οποίες, ωστόσο, έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες (π.χ. το σχήμα του ακτινιδίου που πρέπει να είναι οβάλ), γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτές με μεγάλη προσοχή», συμπληρώνει.

Παράλληλα, η Ένωση Καβάλας συνεχίζει να υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 500.000 ευρώ, για την επέκταση των ψυκτικών της εγκαταστάσεων. Ένα σημαντικό μέρος του θα έχει περατωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ με την ολοκλήρωσή του η δυναμικότητα των ψυγείων θα ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη, σε 8.500-9.000 τόνους.

Πεδίο συνεννόησης με την Intrum

Σε καλό δρόμο βρίσκονται, επίσης, οι συζητήσεις για τη διευθέτηση των παλαιότερων χρεών της ΕΑΣ Καβάλας, που συνολικά αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «ΥΧ», ο κ. Σαραντίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στάση της Intrum Hellas, η οποία έχει αναλάβει περίπου τα μισά από αυτά, καθώς, όπως εξηγεί, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας και πεδίο συνεννόησης. «Βρήκαμε ευήκοα ώτα στο αίτημά μας για μια ρύθμιση μεγάλης διάρκειας και με ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο», τονίζει. Ανάλογη ανταπόκριση ευελπιστεί να συναντήσει και από την Pqh με την οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του υπόλοιπου δανεισμού που έχει περιέλθει υπό τη διαχείρισή της.