Πανστρατιά κτηνοτρόφων στον Τύρναβο, στο προσκήνιο τιμές και συμβόλαια

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο της αιγοπροβατοτροφίας, καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της παραγωγής του φετινού γάλακτος. Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας μαζί με τους ΣΕΚ, ΠΕΚ και τους «Αιγοπροβατοτρόφους Ελλάδος» διοργανώνουν από κοινού σύσκεψη στον Τύρναβο στις 22/10.

Εκεί, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, «θα τεθούν όλα τα προβλήματα του κλάδου, θα γίνουν προτάσεις και θα συζητηθεί το θέμα των τιμών για τη φετινή χρονιά». Θετικό κλίμα πάντως δημιούργησαν τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», Μιχάλη Σαράντη, στην «ΥΧ» για «87 – 90 λεπτά για το καλό γάλα σε όσους μπορούν να το παράξουν σε ποσότητες 100 τόνων και άνω».

Bάση εκκίνησης στα 90 λεπτά σχηματίζεται στην αγορά

Στη Θεσσαλία θα χτυπά η καρδιά της αιγοπροβατοτροφίας την ερχόμενη Τρίτη (22/10), καθώς όλοι οι συνδικαλιστικοί (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας) και κλαδικοί («Αιγοπροβατρόφοι Ελλάδος») φορείς αποφάσισαν να διοργανώσουν από κοινού συνέλευση, όπου θα διαμορφωθεί η στάση των παραγωγών για τη φετινή εμπορική περίοδο και θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου.

Στο μεγάλο αυτό συναπάντημα, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλοι κτηνοτροφικοί φορείς, πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα της Διεπαγγελματικής και να ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα που δημιουργήθηκαν μετά την ανακοίνωση της κίνησης «Σαράντη – Κλαδικού», καθώς η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα μέλη του Κλαδικού. Τις εξελίξεις σχολίασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κλαδικού Συνεταιρισμού «Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος» και πρόεδρος του ΑΣ «Αιγοπροβατοτρόφοι Πιερίας», Κωνσταντίνος Ανθόπουλος. «Ως Κλαδικός Συνεταιρισμός έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας και η πληροφόρησή μας είναι ότι όλοι θα παρευρεθούν στον Τύρναβο. Πρόκειται για συνδιοργάνωση και αναμένεται να παρευρεθούν κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα».

Αναφορικά με δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας από μέλη του Κλαδικού, αλλά και την «παραφιλολογία που δημιουργήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ» ο κ. Ανθόπουλος σχολίασε: «Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εμείς εκφράσαμε μια θέση ως Κλαδικός Συνεταιρισμός, από εκεί και πέρα ο καθένας δικαιούται να εκφράζει την άποψή του σε προσωπικό επίπεδο. Μόνο ένα μέλος μας εξέφρασε γραπτώς τις ενστάσεις του (σ.σ. ‘‘Θρακών Αμνός’’).

Εμείς είμαστε οικονομικός φορέας, ενώ η ΠΕΚ και ο ΣΕΚ είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Είναι θεμιτό ένα μέλος μας να συμμετέχει και σε κάποιον συνδικαλιστικό φορέα. Κάνουμε μια προσπάθεια φέτος να κρατήσουμε σε βιώσιμα επίπεδα την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα. Κατά την άποψή μου, αλλά και αυτό που διεκδικούμε εμείς, τα μέλη του Κλαδικού είναι τα 95 λεπτά. Πρέπει να σταματήσουν οι ανοιχτές τιμές που καταστρέφουν τον κλάδο. Την άποψη αυτή προσυπέγραψε και ο κ. Βαϊόπουλος επιβεβαιώνοντας στην «ΥΧ» την παρουσία του στον Τύρναβο».

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε και ο Σπύρος Καράλης, αντιπρόεδρος της ομώνυμης τυροκομικής επιχείρησης με έδρα την Άρτα: «Εμείς έχουμε αποφασίσει να δώσουμε υψηλότερες τιμές φέτος στους κτηνοτρόφους μας, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά οι συμφωνίες που συνάπτουμε κινούνται πάνω από τους μέσους όρους της αγοράς. Θεωρούμε ότι θα είναι πολύ θετικό να δούμε αγορές σημαντικών ποσοτήτων γάλακτος κοντά στη ζώνη των 90 λεπτών».

Προσδοκίες για καλύτερες τιμές, δημιούργησε εν τω μεταξύ στη Θεσσαλία η συμφωνία του συνεταιρισμού Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» με τη βιομηχανία Μπίζιος, για απορρόφηση 3.500 τόνων πρόβειου γάλακτος, καθορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών, με 90 λεπτά το κιλό. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν στα 82 λεπτά.

Όπως ενημέρωσε τον ανταποκριτή της «ΥΧ», Γιώργο Ρούστα, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Μηλιώνης, η διοίκηση του συνεταιρισμού βρίσκεται σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με άλλες βιομηχανίες, για την υπόλοιπη ποσότητα, περί τους 5.000 τόνους γάλακτος, με μπούσουλα την πρόσφατη συμφωνία με τη βιομηχανία Μπίζιου.

Αντιδράσεις για Σαράντη, εμμένει στην επιλογή Βιτάλη ο ΣΕΒΓΑΠ

Όσον αφορά το αίτημα των κτηνοτρόφων για σύναψη συμβολαίων με ξεκάθαρα κριτήρια και σταθερή ετήσια τιμή, οι δηλώσεις του κ. Σαράντη στην «ΥΧ», ότι αυτό είναι ανέφικτο λόγω των διαπραγματεύσεων με τους λιανεμπόρους που διαρκούν έως τον Φλεβάρη, πυροδότησαν αντιδράσεις από κτηνοτροφικούς φορείς. Ο πρόεδρος των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Δημόπουλος, ανέφερε στην «ΥΧ» χαρακτηριστικά: «Εμείς στις περιοχές μας ξεκινάμε την παραγωγή γάλακτος αργότερα, οπότε δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα, γιατί να μην μπορούμε δηλαδή να συνάψουμε συμβόλαια, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαράντης».

Ενδιαφέρον είχε και η θέση του προέδρου του Κλαδικού Συνεταιρισμού, κ. Ανθόπουλου: «Πάντα υπάρχει τρόπος να υπογράφονται συμβόλαια, ας ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους κτηνοτρόφους αργότερα, τον Ιανουάριο, και ας διατηρείται η συμφωνημένη τιμή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Στο μέτωπο της Διεπαγγελματικής, ο κ. Σαράντης τόνισε στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του ότι τη σωστή χρονική στιγμή θα υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Διεπαγγελματικής. Μετά από τις ανωτέρω δηλώσεις, αλλά και μετά την αιχμηρή απάντηση του «άτυπου» προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης φέτας, Ιωάννη Βιτάλη, στην «ΥΧ», υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα προέκυπτε από τη συνέλευση των μελών των γαλακτοβιομηχανιών που πραγματοποιήθηκε (15/10) στα Τρίκαλα. Εκεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος στην «ΥΧ», συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η θέση των μεταποιητών, δηλαδή να είναι ο αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗ» ο πρώτος πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, μόλις αυτή δημιουργηθεί. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ο κ. Σαράντης έχει δώσει περιθώριο δύο μηνών, ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να προχωρήσει η Διεπαγγελματική.

Λίγες ώρες αργότερα, οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο κ. Σαράντης απέστειλε στον ΣΕΒΓΑΠ επιστολή που επικαιροποιεί τα σημεία – προτάσεις, της προ μίας εβδομάδας ανακοίνωσης της από κοινού πρωτοβουλίας του με τους «Αιγοπροβατοτρόφους Ελλάδος». Εκεί, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Διεπαγγελματική πρέπει να συσταθεί με τις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒΓΑΠ και τους συνεργαζόμενους με αυτές κτηνοτρόφους και μόνον (καθώς, όπως αναφέρει στην επιστολή, αντιπροσωπεύουν το 70% της παραγωγής φέτας), σε αντιδιαστολή δηλαδή με την πρόταση συνεργασίας με τις συνδικαλιστικές κτηνοτροφικές ενώσεις, που προωθείται από τον κ. Βιτάλη και θεωρείται, αυτήν τη στιγμή, η επίσημη θέση του ΣΕΒΓΑΠ. «Δηλώνω παρών και ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να είμαι υποψήφιος για πρόεδρος», δήλωσε με νόημα ο ίδιος στην «ΥΧ».

 

Διαβάστε επισης:

Ανοιχτός ο Μ. Σαράντης για την προεδρία της Διεπαγγελματικής, ενώ προτείνει να έχει ο ΣΕΒΓΑΠ την πλειοψηφία της εκπροσώπησης