Παπαστράτος: Το βαρύ χαρμάνι φόρων δεν αλλάζει τη συμφωνία για τα καπνά

Δήλωση στήριξης της εγχώριας αγοράς καπνού, παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνουν για το προϊόν οι επερχόμενες από το 2017 αυξήσεις τιμών λόγω φορολογίας, έκανε η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας τόνισε ότι παραμένει πιστή στην τριετή συμφωνία, που έχει συνάψει με την ελληνική κυβέρνηση για απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου.

Στη βάση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, η μητρική της Παπαστράτος, Philip Morris International, έχει αναλάβει τη δέσμευση να απορροφήσει από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού την τριετία 2016 – 2018 (σ.σ. όπως και την περίοδο 2013-2015). Σύμφωνα με τα στελέχη της καπνοβιομηχανίας, η συμφωνία αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες, με τους οποίους συνεργάζεται, και αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά καπνού. «Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στρατηγικής στο κομμάτι που αφορά τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε μία συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, αυτή παραμένει και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί» σχολίασε η διοίκηση της εταιρείας, αναφερόμενη στις παρενέργειες που θα έχει για τη συνολική αλυσίδα του καπνού στην Ελλάδα το νέο φορολογικό «πακέτο», το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα.

Πάντως, οι εκτιμήσεις της εταιρείας για τον κλάδο, όσον αφορά το 2017 κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, έκανε λόγο για πλήρη αποσταθεροποίηση της νόμιμης αγοράς τσιγάρου, νέα απόκλιση των στόχων για τα φορολογικά έσοδα από το προϊόν, έξαρση του παράνομου εμπορίου -που τη διετία 2015-2016 έδειξε να τιθασεύεται- και εκ νέου υποχώρηση της κατανάλωσης και των εσόδων.

Φορολογική πρωτιά

«Το ύψος της φορολογίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής. Η νέα αύξηση που έχει ανακοινωθεί θα είναι σημείο καμπής προς τα κάτω για την αγορά και τα επιδιωκόμενα κρατικά έσοδα» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ιάκωβος Καργαρώτος.

Ήδη η νόμιμη αγορά του καπνού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2009, ενώ το κόστος για τον καπνιστή αντιστοιχεί πλέον περίπου στο 13% του μέσου εισοδήματος του.

Η εταιρεία εκτίμησε ότι η αύξηση στη φορολογία θα μεταφραστεί σε μέση επιβάρυνση 0,45 – 0,50 ευρώ στην τιμή του πακέτου από το 2017, τονίζοντας ότι με τις νέες αυξήσεις η φορολογική επιβάρυνση από το 2017 θα ανέρχεται στο 90% της τιμής (από 84% σήμερα). Το εν λόγω ποσοστό ανεβάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών της ΕΕ των 28 όσον αφορά τη φορολογία στον καπνό.  Η επικείμενη, όγδοη κατά σειρά, αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, όπως τόνισε, θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση της αγοράς με εντελώς αμφίβολη απόδοση για τα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, σήμερα το περιθώριο ανά πακέτο τσιγάρων για τη συνολική αλυσίδα του καπνού διαμορφώνεται στα 60 λεπτά, ενώ με τη νέα φορολογική επιβάρυνση και εφόσον δεν υπάρξει αύξηση των τιμών στη λιανική- το μέσο ποσοστό θα κατέλθει στα 38 λεπτά, το οποίο θεωρείται ζημιογόνο για την αγορά.

Εξωστρέφεια

Κόντρα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα, η Παπαστράτος και η μητρική της εταιρεία, δηλώνουν σταθερά προσανατολισμένες στην ελληνική αγορά καπνού. Με εφαλτήριο την ελληνική αγορά, η εταιρεία θα συνεχίσει, σύμφωνα με τη διοίκησή της, να διευρύνει τους εξαγωγικούς της ορίζοντες, με τον δείκτη της εξωστρέφειας να βρίσκεται στο 55% του τζίρου από μόλις 32% το 2004.

Να σημειωθεί ότι η μερική εξομάλυνση της αγοράς, σε συνδυασμό με την τόνωση της εξωστρέφειας, έφερε θετικό πρόσημο στα κέρδη της εταιρείας το 2015, μετά από μια τετραετία ζημιών.

Νατάσα Φραγκούλη