Παραίτηση Χαρουτουνιάν: Ο Β. Κόκκαλης µιλά στην «ΥΧ» για τη µηνυτήρια αναφορά στον  Άρειο Πάγο – Η αντίδραση του ΥΠΑΑΤ

«Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ κοιτούν περισσότερο να εξυπηρετήσουν ημετέρους», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Βασίλης Κόκκαλης

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό «θερμόμετρο» μεταξύ πλατείας Βάθη και Κουμουνδούρου, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκου Χαρουτουνιάν, προς τον πρωθυπουργό, η οποία περιελάμβανε ευθείες βολές κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις καταγγελίες του απερχόμενου προέδρου του ΕΛΓΟ, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Κέρκυρας με το ίδιο κόμμα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την περασμένη Δευτέρα (20 Μαΐου). Στην αναφορά τους, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να διερευνηθούν οι καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ και το κατά πόσο προκύπτουν από αυτές ποινικά αδικήματα.

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή του ο κ. Χαρουτουνιάν κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, πως του ζητείται επιτακτικά να υπογράφει «απευθείας αναθέσεις με βάση ποικίλες προφάσεις», κάτι που αδυνατεί να συνεχίσει να κάνει, καθώς και ότι δεν έχει «καμία επαφή ή συνεργασία» με τον κ. Αυγενάκη το τελευταίο οκτάμηνο, επειδή δεν ανήκει «στον κύκλο των “φίλων” του υπουργού»!

Ερωτηθείς από την «ΥΧ» για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ, περισσότερο τους ενδιαφέρει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ημετέρων παρά να παραγάγουν έργο. Έχουμε, αφενός, την ανυπαρξία έργου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την πάταξη των ελληνοποιήσεων και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα το σχέδιο δράσης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας (αναδιάρθρωση καλλιεργειών κ.λπ.) και, αφετέρου, την αδιαφάνεια με την οποία χειρίζονται το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση το θέμα των δημόσιων συμβάσεων».

Σημειώνεται ότι της μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προηγήθηκε η κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τον κ. Κόκκαλη, που συνυπογράφουν ακόμη 20 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οποία ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την κατάθεση του συνόλου των φακέλων των δημόσιων συμβάσεων έργου, υπηρεσιών και προμηθειών, που συνάφθηκαν κατά τη θητεία του κ. Αυγενάκη, με αναθέτουσα αρχή τον ΕΛΓΟ, ενώ παράλληλα ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το θέμα στον πρωθυπουργό.

ΥΠΑΑΤ: «Καταιγιστικοί έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση»

Για τις παραπάνω τελευταίες εξελίξεις, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι «ανεξάρτητα από το τι λέει ο κ. Κόκκαλης, το ΥΠΑΑΤ θα επιμείνει στο έργο του, συνεχίζοντας τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα».

Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. την Κυριακή 19 Μαΐου), ο κ. Αυγενάκης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι αφορούν περίπου 1.000 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν με υψηλά ποσοστά ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία και ήδη από τους ελέγχους, όπως γνωστοποιήθηκε, υπάρχουν τέσσερις προφυλακίσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με εντολή του ΥΠΑΑΤ «συνεχίζονται οι καταιγιστικοί έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να αποκαλυφθούν όλα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και την αγορά». «Δεσμευόμαστε ότι θα ελεγχθούν μία προς μία η κάθε περίπτωση που εντόπισαν οι διωκτικές αρχές, ύστερα από ενημέρωση που έγινε από το ΥΠΑΑΤ. Υπάρχουν ήδη τέσσερις προφυλακίσεις μετά την έρευνα που έκανε η αστυνομία. Πρόκειται για περίπτωση που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση. Όλα αυτά είναι προϊόν της αποφασιστικής πρωτοβουλίας που ακολούθησε το ΥΠΑΑΤ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσουμε. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ελέγχων των μεικτών κλιμακίων σε όλο το φάσμα της αγοράς και στις πύλες εισόδου της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 2 εκατ. ευρώ για διάφορες παραβάσεις. Τέλος, αναφέρθηκε και στις 167 «ξεχασμένες» υποθέσεις στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ, για τις οποίες, μετά από εντολή του, όπως υπογράμμισε, γίνεται πλήρης έλεγχος.

Νέο κυρωτικό πλαίσιο για ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

Επίσης, το ΥΠΑΑΤ κατέθεσε την Τρίτη 21 Μαΐου στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το σχέδιο νόμου για το νέο κυρωτικό πλαίσιο, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. «Πρόκειται για καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια ελέγχων που έχουμε ξεκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου με μεικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και των κατά τόπους ΔΑΟΚ, με αποτέλεσμα να αποτρέψουμε χιλιάδες ελληνοποιήσεις», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υπουργός ΑΑΤ.

Στη μηνυτηρια αναφορά τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι κ.κ. Κόκκαλης και Αυλωνίτης ζητούν να διερευνηθούν οι καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ και το κατά πόσο προκύπτουν από αυτές ποινικά αδικήματα