Παραλίγον ροντέο… η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ

«Άναψαν τα αίματα» κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πανηγυρικός χαρακτήρας της συνέλευσης κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα, καθώς οι συμμετέχοντες παραγωγοί δεν πίστευαν στα μάτια και… στα αφτιά τους με όσα διαδραματίστηκαν μπροστά τους.

Όπως μας μεταφέρουν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες, από το κάδρο των θερμόαιμων πρωταγωνιστών δεν έλειψε ούτε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, τον οποίο είχε προσκαλέσει η ΕΘΕΑΣ στις εργασίες της. «Με περισπούδαστο ύφος και κουνώντας με νόημα τα χέρια του, επιτέθηκε φραστικά κυρίως στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χνάρη, που παρακολουθούσε την ομιλία του», μας περιγράφει παραγωγός. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Αυγενάκης δεν περιορίστηκε στην εντός αιθούσης επίθεση, αλλά έκρινε ότι αυτόν τον τσαμπουκά έπρεπε να τον κοινοποιήσει με επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου! Εμείς παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το δελτίο Τύπου: «Ποιον δουλεύετε;», ρώτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.

«Αν λέτε ότι αγαπάτε τους αγρότες, πρέπει να βάλετε πλάτη. Όποιος αγαπά, αγαπά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν στις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα και υιοθέτησε ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιοι στηρίζουν πραγματικά τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Βέβαια, από το δελτίο Τύπου παραλήφθηκαν και κάποιες άλλες εκφράσεις, όπως όταν ο κ. Αυγενάκης καταφέρθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «γίνεστε ρόμπες», σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χνάρη, ο οποίος σηκώθηκε εκνευρισμένος, φωνάζοντας «πάλι τα ίδια Αυγενάκη;». Ο υπουργός δεν άφησε τη νύξη αναπάντητη: «Κάτσε κάτω, σε ξέρουμε», δήλωσε σκωπτικά προς το πρόσωπο του βουλευτή. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, στη συνέλευση της ΕΘΕΑΣ τα επίπεδα της τεστοστερόνης βρέθηκαν στα ύψη.

Τα παραπάνω ήταν μια πρόγευση για όσα ακολούθησαν. Θα σταθούμε σε ένα άλλο περιστατικό που άφησε, επίσης, άφωνους πολλούς παρευρισκομένους. Λαλίστατος παραγωγός μάς μετέφερε ότι το επόμενο επεισόδιο είχε πρωταγωνιστή και πάλι τον υπουργό, αλλά αυτήν τη φορά με συμπρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου, Δ. Καπούνη.

Και τι δεν ακούστηκε! Ο λαλίστατος, πάντως, παραγωγός μάς είπε να κρατήσουμε δύο στοιχεία: Ότι ο κ. Καπούνης έχει δεχτεί μήνυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για συκοφαντική δυσφήμιση (σ.σ. η σχετική αναφορά έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία της Σύρου) και ότι τον έχει καλέσει η Ευρωπαία εισαγγελέας. Ο λόγος; Μιλώντας πριν από λίγους μήνες στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Καπούνης αποκάλυψε ότι του εγκρίθηκε επιδότηση ύψους 16.661 ευρώ με πλαστά στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει τις στρεβλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποσό που, όπως διευκρίνισε, επεστράφη ολόκληρο στον λογαριασμό του Οργανισμού. «Καλά έπραξαν», φέρεται να του απάντησε στο τέλος ο κ. Αυγενάκης.