Αύξηση +30,1% στις εξαγωγές πορτοκαλιών – Παράνομες εξαγωγές ακτινιδίων στην Ολλανδία

«Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και από 1/9/22-1/9/23 ανέρχονται σε 349.419 τόνους +30,1% έναντι 268.660 τόνων το 2021/22» σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS .

Όπως τονίζει ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου: «Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατ ευθεία από τον αγρό) , κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις και την σήμανση ότι είναι ελληνικό προϊόν που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας. Δεν πλήττεται μόνο η φήμη των προϊόντων από την πώληση κατευθείαν από το χωράφι, αλλά χάνεται η προστιθέμενη υπεραξία από την διαλογή  και συσκευασία, και  πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό  οι υγιείς και οι καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της INCOFRUIT-HELLAS: «συνεχίσθηκε με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών με τις μέχρι σήμερα ποσότητες μειωμένες -9.3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2022:

α)   καρπουζιών να ανέρχονται σε 166.031.τόνους έναντι 187.502 πέρσι -11,5%, 

β)   βερίκοκων 25.949 τ. έναντι 20.723 τ.+25,2%,

γ)   ροδάκινων 65.497 τ. έναντι 70.565 τ -7,2%,

δ)   νεκταρινιών 45.834 τ. έναντι 49.584 τ -7,6%, 

ε)   κερασιών 26.519 τ. έναντι 34.782 τ.-23,8% και 

στ) επιτρ.σταφυλιών 13.709.τ. έναντι 15.506 τ. -11,6% 

Οι τιμές ροδάκινων και νεκταρινιών είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες. Με την βελτίωση του καιρού και τους ανθρώπους να  επιστρέφουν από τις διακοπές, άρχισε η βελτίωση των πωλήσεων .

Η παραγωγική περίοδος των κερασιών και των βερίκοκων ουσιαστικώς τερματίσθηκε

Σε όλες τις χώρες της Μεσογείου η παραγωγή σταφυλιών έχει υποστεί πολλές ζημιές αυτό συμβαίνει και στην Χώρα μας Η ποιότητά τους είναι καλύτερη από την περσινή η γεύση των σταφυλιών είναι τέλεια και η ζήτηση καλή. Η ζήτηση είναι επίσης πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι. Η ποικιλία Βικτώρια είχε μέχρι σήμερα καλή πορεία και τιμές Άρχισε η συγκομιδή τόσο των νέων ποικιλιών όσο και σουλτανίνας και αναμένεται το προϊόν να έχει καλύτερη απόδοση εμπορικά».

Δήλωση Γ. Πολυχρονάκη για τη μη πάταξη παραβατών ΚΥΑ σε εξαγωγές Ακτινιδίων

ΠΡΑΞΗ «ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ» Η  ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΝΩΡΙΜΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

«Δυστυχώς υπάρχει συνέχεια παρουσίας στην αγορά της Ολλανδία και πώλησης ελληνικών ακτινιδίων ποικιλίας “Τσεχελίδης” χωρίς να έχει υπάρξει ανεύρεση των παραβατών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ,παρά την γνώση της περιοχής αποστολής.

Τα ακτινίδια  αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ  και εμφανίζονται  να πωλούνται (ως παρατιθέμενο απόσπασμα Δελτίου τιμών 35ης εβδομάδος 28/8-3/9  Fruitsalesprices.com) στην Ολλανδία

Αυτή η ανευθυνότητα, των «εμπόρων» και η αδυναμία ;! ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών, , μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα.

Ανησυχία υπάρχει ότι θα επιχειρηθεί αποστολή ακτινιδίων ποικ.Τσεχελίδης αρχές Σεπτεμβρίου σε νέες εκτός Ευρώπης αγορές (π.χ.Ινδία) παρά το ότι είναι γνωστό ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η συγκεκριμένη ποικιλία δεν έχει τα απαιτούμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και η μετασυλλεκτική αντοχή της είναι περιορισμένη

Ευελπιστούμε ότι τα παραπάνω θα ερευνηθούν, άμεσα ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας που με τόση κατακτήθηκαν».