Παράταση και αλλαγές προ των πυλών στην πλατφόρμα για τα νωπά και ευαλλοίωτα

Προς νέα παράταση στην υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών πώλησης νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται η πλατεία Βάθη, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικών αλλαγών στον σχετικό μηχανισμό.
Το μέτρο, που αποτελούσε μία από τις πλέον προβεβλημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης στο πεδίο της αγροτικής πολιτικής, είχε σκοπό να διασφαλίσει την εξόφληση κυρίως των παραγωγών (ως των πλέον αδύναμων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας) σε διάστημα 60 ημερών το αργότερο από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στόχος ήταν να εξορθολογιστεί το πλαίσιο συναλλαγών μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών στο σύνολο της αγοράς τροφίμων, ούτως ώστε να μπει ένα «φρένο» στις καθυστερήσεις πληρωμών. Άλλωστε, από το 2017 εκκρεμούσε η υιοθέτηση εκ μέρους της χώρας μας σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πάγωσαν» τα πρόστιμα
Η πλατφόρμα τέθηκε εντέλει σε λειτουργία στις 26 Φεβρουαρίου 2019, ωστόσο τα ουκ ολίγα πρακτικά προβλήματα που ήρθαν σχεδόν αμέσως στην επιφάνεια, καθώς και η ανάγκη να δοθεί στους συντελεστές της αγοράς εύλογος χρόνος προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είχαν ως αποτέλεσμα το υπουργείο να χορηγήσει διαδοχικές παρατάσεις.
Η τελευταία από αυτές ανακοινώθηκε μέσω διευκρινιστικής εγκυκλίου, που εκδόθηκε στις 13 Ιουνίου 2019 και προέβλεπε την αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 της υποχρέωσης καταχώρισης των τιμολογίων, όπως επίσης και της επιβολής των σχετικών κυρώσεων, με τη σημείωση ότι «βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης από τη ∆ιεύθυνση Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ», δηλαδή τη διαδικτυακή υπηρεσία για την αυτοµατοποίηση της διαδικασίας.
Tο επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «ΥΧ», θέλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να χορηγεί νέα παράταση, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους για την υποβολή των τιμολογίων.
Κάτω από 90.000 οι αναρτήσεις
Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, προτίθεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση του μέτρου, καθώς τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του, μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα τιμολόγια που έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής στην ψηφιακή πλατφόρμα δεν ξεπερνούν τα 90.000, ενώ από εκείνα που έχουν σημανθεί ως μη εξοφλημένα εντός του προβλεπόμενου ορίου των 60 ημερών είναι λιγότερα από… 80.
Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών, που πέφτουν «θύματα» καθυστερήσεων πληρωμών, διστάζει ή αποφεύγει να καταγγείλει το γεγονός μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, υπό τον φόβο των «αντιποίνων» από την πλευρά των αγοραστών. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο, αυτό από μόνο του συνιστά επαρκή λόγο «για να δει κανείς το μέτρο από την αρχή».
Μεγαλύτερη ευελιξία στην καταχώριση των παραστατικών
Η επαναξιολόγηση του μέτρου των 60 ημερών δεν σημαίνει βέβαια και κατάργησή του. Η νέα ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να αναγνωρίζει τις «καλές προθέσεις» πίσω από τον σχετικό νόμο, όπως επίσης και την ανάγκη να στηθεί ένα ικανό δίχτυ προστασίας τόσο των αγροτών, όσο και των μικρομεσαίων μεταποιητικών βιομηχανιών, οι οποίες επίσης μπορούν να φέρουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, την ιδιότητα του παραγωγού.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών στελεχών που είναι επιφορτισμένες με τη λειτουργία και την παρακολούθηση της πλατφόρμας, είναι να δρομολογηθούν σε πρώτη φάση μια σειρά από ουσιώδεις παρεμβάσεις που θα καταστήσουν τον μηχανισμό απλούστερο και πιο
λειτουργικό.
«Κατώφλι» στην αξία του τιμολογίου
Για παράδειγμα, σήμερα, ο νόμος επιτρέπει σε έναν παραγωγό να καταχωρίσει δίχως πρόστιμο το τιμολόγιο εντός 25 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης και με πρόστιμο 5% επί της αξίας του –για καθυστερημένη υποβολή– από την 26η μέχρι την 50ή μέρα. Ωστόσο, από την 51η μέρα και μετά, δεν δίνεται δυνατότητα τροποποίησης των στοιχείων που έχουν καταχωριστεί και ο αγρότης θα πρέπει να επαναλάβει την όλη διαδικασία από την αρχή ή να ξαναμπεί στο σύστημα από την 61η μέρα και μετά (μέχρι την 70ή), ώστε να σημάνει το τιμολόγιο ως μη εξοφλημένο.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα καταχώρισης του τιμολογίου ακόμα και μετά τις 60 μέρες, μειώνοντας έτσι τον φόρτο, αλλά και τις «επισκέψεις» στον λογιστή. Δεν αποκλείεται, επίσης, να θεσπιστεί κι ένα κατώτατο όριο αξίας τιμολογίου, κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή του στην πλατφόρμα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου |