Παρέμβαση κορυφαίων συνεταιριστών για το αύριο του κινήματος

Παρέμβαση κορυφαίων συνεταιριστών για το αύριο του κινήματος

Την τύχη …αλλά και το μέλλον στα χέρια τους κρατούν οι συνεταιριστές της χώρας και γυρνώντας την …πλάτη στο “παλιό και σαθρό”, μέσα στο καλοκαίρι θα δώσουν “σάρκα και οστά” στον σύνδεσμο που θα προστατεύει και θα ωφελεί το συμφέρον του κινήματος και των παραγωγών. Τα παραπάνω τόνισαν σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τρεις κορυφαίοι συνεταιριστές, οι κ.κ. , Αλέξανδρος Κοντός – ο γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ) και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Γιαννακάκης – πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας – σύμβουλος ΑΣ Venus και Παναγιώτης Πεβερέτος – πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφία (ΣΕΚ).

“Μία τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση θα προκύψει, αν προκύψει, μέσα από τις διαδικασίες λειτουργίας των ίδιων των συνεταιρισμών. Ο νέος νόμος προβλέπει λειτουργία συνεταιριστικών οργανώσεων, μέχρι και σε επίπεδο Περιφέρειας. Αν οι ίδιοι κρίνουν ότι χρειάζεται μια τριτοβάθμια οργάνωση είναι δικό τους θέμα, και είναι ελεύθεροι να το επιχειρήσουν” επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πρακτορείου Μακεδονία-Θράκη.

“Γυρνώντας την πλάτη στο παλιό, προχωρούμε σ’ αυτό το νέο εγχείρημα με βασική μας επιδίωξη να ενώσουμε το συνεταιριστικό κίνημα και να δημιουργήσουμε έναν φορέα άφθαρτο, φρέσκο και αγνό” σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος ΑΣ Venus. Ξεκαθάρισε δε προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο σύνδεσμος αυτός “δεν θα έχει πολιτική ταυτότητα και θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον του κλάδου”.

“Είναι ένα εγχείρημα που το δουλεύουμε από τον Μάρτιο, οπότε και πήραμε την τελική μας απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΠΑΣΕΓΕΣ” τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφία, Παναγιώτης Πεβερέτος και ξεκαθάρισε: “η ΠΑΣΕΓΕΣ τελείωσε. Η ιστορία με τον φορέα αυτό δεν πάει πουθενά και καλά θα κάνουν να το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα και αυτοί που κρατούν στην εντατική τον νεκρό”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος του συνδέσμου είναι “να ενώσει ενεργούς και υγιείς συνεταιρισμούς. Για αυτό και στις συναντήσεις μας μέχρι σήμερα συμμετείχαν αποκλειστικά και μόνο, αυτοί που εμείς καλέσαμε”, και υπογράμμισε, “δεν θέλουμε ψήφους και δεν μας αφορούν τα χρώματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκπλήξει ακόμα και τους πιο δύσπιστους η υποδοχή που τυγχάνει αυτή η πρωτοβουλία”.

“Δεν θα δεχθούμε καμία παρέμβαση από κανένα πολιτικό κόμμα. Αν θέλουμε να υπάρξει προοπτική γι’ αυτή την κίνηση θα πρέπει να είναι ενωτική και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Θα εκπροσωπηθεί ολόκληρο το συνεταιριστικό κίνημα” υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), Αλέξανδρος Κοντός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι στη νέα συνάντηση, στις 23 Ιουνίου, στην Αθήνα, “θα έχουμε νέες συναντήσεις με συνεταιριστές από την υπόλοιπη χώρα αλλά και με μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ”.

Το νέο σχήμα θα έχει ένα καταστατικό (τύπου αστικής εταιρείας) και δεν θα έχει σχέση με το πρόσφατο νόμο για τους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, που υπογράμμισε πως “αυτό που θέλουμε είναι να μην μας δημιουργήσει προβλήματα το κράτος”.

Όσον αφορά τα οικονομικά του νέου φορέα, ο κ. Κοντός επεσήμανε: «θα στηρίζεται μόνο στα μέλη του. Οι συνεταιρισμοί της Ελλάδας μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Αν επιλέξεις να έχεις ενίσχυση από το κράτος τότε θα έχεις και εξαρτήσεις. Πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Το νέο σχήμα θα μιλά με όλους. Όλοι κάπου ανήκουμε αλλά σε αυτή την προσπάθεια οι κομματικές ταυτότητες πρέπει να μείνουν απέξω».