Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Ο παρών υπουργός, ο απών υπουργός και η μάχη του οβελία

10/04/2023
1' διάβασμα
o-paron-ypourgos-o-apon-ypourgos-kai-i-machi-tou-ovelia-289880

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής γιατί το αρνί και το κατσίκι, το βασικό αγαθό που οι συμπολίτες μας προτιμούν για τις εορτές του Πάσχα, κρατήθηκαν απολύτως στα περσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού», δήλωσε χθες μετά την επίσκεψή του σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ο Αδ. Γεωργιάδης. Με τον τρόπο αυτόν, εξήγησε ο υπουργός, «προστατεύουμε το εισόδημα των περισσότερο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Βέβαια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν μπήκε στον κόπο να μιλήσει και για κάποια άλλα δεδομένα. Όπως, για παράδειγμα, ότι την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν οι τιμές ζωοτροφών, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 18%, ένας συντελεστής που διαμορφώνει το κόστος εκτροφής κατά 70% περίπου.

Ούτε μίλησε για την έξοδο από το επάγγελμα 17.000 αγροτών κάθε έτος, πολλοί από τους οποίους είναι κτηνοτρόφοι.

Ίσως, βέβαια, στους «ευάλωτους πολίτες που πρέπει να προστατευτούν» δεν ανήκουν οι αγρότες, αλλά κάτοικοι των πόλεων που δίνουν κυβερνήσεις. Εξάλλου, αρκετοί από αυτούς δυσκολεύονται να διακρίνουν το ρουμάνικο υποτιθέμενο «αρνάκι Νάξου», καθώς οι συμφωνίες με όσους αναλάβουν να ρίξουν τις τιμές είναι συχνά η δέσμευση να «ατονήσουν» οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του υπουργείου.

Είναι μέσα σε αυτά τα δεδομένα, που οι κτηνοτρόφοι περίμεναν κάποια παρουσία ή παρέμβαση του «υπουργού των αγροτών», Γ. Γεωργαντά. Αυτού που, όταν ανέβαινε η τιμή γάλακτος στον κτηνοτρόφο, διέρρεε ότι οφείλεται στις δικές του ενέργειες. Αυτού που έχει την πολιτική ευθύνη των τόσων προβλημάτων των πληρωμών και της παντελούς έλλειψης ενός συνεκτικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα.