Παρουσίαση βιβλίου: «Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα»

Ένα βιβλίο με σημείο αναφοράς την ύπαιθρο από την Κατερίνα Μητροπούλου

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στο Lux Athens στο Μεταξουργείο, η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Κατερίνας Μητροπούλου, με τίτλο «Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΕΡΕ. Ένα βιβλίο ύμνος για την ελληνική ύπαιθρο των δεκαετιών ’80 και ’90, ένα εγκώμιο για την ελληνική γη, τη μάνα γη, που μας θρέφει και ποτέ δεν μας προδίδει.

Ένα βιβλίο που αναφέρεται στους αγνούς, λαϊκούς και περήφανους ανθρώπους της υπαίθρου που καθημερινά, απ’ την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου, μάχονται και με τον ιδρώτα τους ποτίζουν την ελληνική γη για να έχουμε όλοι εμείς αγνά και φρέσκα αγαθά στο πιάτο μας.

Στον υπέροχο και κατάμεστο χώρο του Lux Athens μίλησαν για το βιβλίο ο συγγραφέας Γιάννης Γαβράς, απ’ το βιβλίο του οποίου –«Σαμποτάζ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία– επηρεάστηκε, όπως ανέφερε, η συγγραφέας Κατερίνα Μητροπούλου, και έγραψε το δικό της βιβλίο. Ο κ. Γαβράς μίλησε εκτενώς για το βιβλίο της συγγραφέως, τονίζοντας πως αν και μεγάλωσε στην πόλη, διαβάζοντάς το ανακινήθηκαν μέσα του ακούσματα που είχε παιδί από τους γονείς και τους παππούδες του που μεγάλωσαν και αγωνίστηκαν για την επιβίωσή τους στην ύπαιθρο.

Υπογράμμισε ακόμα πως αυτό που τον συγκίνησε ήταν ο αγώνας της ηρωίδας που εργαζόταν σκληρά στα ζώα και στη γη πλάι στους γονείς της να διαβάσει, να φύγει από τη λάσπη και να αλλάξει τη μοίρα της, κάτι που επιθυμούσαν πολύ και οι γονείς της.

Ένα σκληρό και ρεαλιστικό βιβλίο

Στη συνέχεια, για το βιβλίο μίλησε η σύμβουλος ψυχικής υγείας, δημοσιογράφος και δημιουργός του σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής» Κρυσταλία Πατούλη, που στο πλαίσιο αυτού του σεμιναρίου προέκυψε και το βιβλίο της Κατερίνας Μητροπούλου, καθώς πρώτα το παρακολούθησε και μετά έγραψε το βιβλίο της. Η κα Πατούλη ανέφερε πως «είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί απ’ τον κάθε Έλληνα, αφού όλοι εξαρτιόμαστε απ’ τη μάνα γη».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι όπως είναι σκληρή η δουλειά στη γη, έτσι σκληρό ήταν να γραφτεί και αυτό το βιβλίο, καθώς η συγγραφέας έκανε επίμοχθη έρευνα για να ενισχύσει τις μνήμες που είχε από παιδί και να προκύψει αυτό το βιβλίο. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχουν όλοι οι γονείς, είτε ζουν στην πόλη είτε ζουν στην ύπαιθρο, να φέρουν σε επαφή τα παιδιά τους με τη φύση και την παράδοση, γιατί εκεί είναι οι ρίζες μας και χωρίς ρίζα δεν υπάρχει ζωή.

Αναμοχλεύοντας τη ζωή στην ύπαιθρο ο αναγνώστης βλέπει τον εαυτό του

Έπειτα, για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» και παρουσιαστής της εκπομπής «Ύπαιθρος» στο Σταρ Κεντρικής Ελλάδας, Γιάννης Σάρρος. Ο κ. Σάρρος επισήμανε πως το βιβλίο της κας Μητροπούλου τον άγγιξε σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς και ο ίδιος στα παιδικά του χρόνια δούλευε στη γη και πως η αγάπη του για τη γη ήταν αυτή που τον οδήγησε να σπουδάσει στη Γεωπονική Σχολή.

«Στο καινούργιο της βιβλίο ‘‘Με την ψυχή καθαρή από τα βάσανα’’, η κα Μητροπούλου μας μεταφέρει σε περασμένες δεκαετίες, έτσι όπως βίωναν την καθημερινότητα οι άνθρωποι της υπαίθρου. Με ρεαλιστικές εικόνες, ακόμη και με την πιο σκληρή και ακραία συμπεριφορά των ηρώων της, αναδεικνύει χαρές, λύπες, ανθρώπινες σχέσεις, τρόπο ζωής ακόμη και βίαιες συμπεριφορές, με φόντο την ύπαιθρο της Ηλείας, στη δεκαετία του ’80.

Οι αναγνώστες, αναμοχλεύοντας το παρελθόν τους στην ύπαιθρο, θα βρουν πολλές ομοιότητες με αυτά που καταγράφονται στο βιβλίο». Ο ίδιος, για να δείξει τη σημαντικότητα της υπαίθρου, έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του Οδυσσέα Ελύτη: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι».

Η γη θρέφει και γαληνεύει τον άνθρωπο

Τελευταία μίλησε για το βιβλίο της εμφανώς συγκινημένη η ίδια η συγγραφέας, ευχαριστώντας όλους όσοι βρέθηκαν εκεί και τονίζοντας πως η δουλειά στην ύπαιθρο μπορεί να μην είναι εύκολη, όμως η ύπαιθρος, όπως σημείωσε, «έχει και χρώματα και μυρωδιές και φως και μέτρο και ό,τι και να γίνει, αν ο άνθρωπος επιστρέψει στη γη, εκείνη θα τον φροντίσει, θα τον θρέψει και θα τον γαληνέψει».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο Γιώργος Διαμαντής, μέλος από το Σεμινάριο «Αφήγηση Ζωής», ο οποίος επηρεασμένος από την ηρωίδα του βιβλίου, που εργαζόταν σκληρά μαζί με τα αδέρφια της από την ώρα που περπάτησαν, επεσήμανε πως «τα παιδιά όταν είναι μικρά πρέπει να παίζουν, να ζωγραφίζουν, να γελούν, να ζουν εντέλει την παιδική τους ηλικία μέσα όμως στη φύση».