Η παροχή αγροτικών συµβουλών στη Χώρα του Ποτέ (;)

γράφει ο Νίκος Λάππας

Η αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος του αγρότη, µέσω της αύξησης της πραγµατικής παραγωγής και της ανταγωνιστικότητάς της, αποτελεί κεντρική επιλογή της σηµερινής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ από την ηµέρα που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη τον περασµένο Αύγουστο. 

Αν, µάλιστα, δεχόµαστε την ορθότητα των αναλύσεων της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ, η βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγικότητας µπορεί να προέλθει από τη γεωργία της γνώσης, όπως την ονοµάζει. Οι λόγοι απλοί. Τα τελευταία χρόνια, τα 3/4 της αύξησης της παραγωγής στις πιο ανεπτυγµένες χώρες οφείλονται στην ορθολογική χρήση των εισροών ή στη µείωσή τους. Ωστόσο, η δυναµική αυτή έχει αρχίσει να εξαντλείται και πλέον η αύξηση της παραγωγής µπορεί να προέλθει από τη γνώση και τη νέα τεχνολογία. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η νέα ΚΑΠ πρόκειται να θέσει ως προαπαιτούµενο, εκτός των άλλων, τη δηµιουργία ενός δικτύου µεταφοράς γνώσης, θέτοντας στο επίκεντρο την παροχή συµβουλών.

Αυτή η αναγκαιότητα και ο τρόπος µε τον οποίο έχει έως τώρα αντιµετωπιστεί από το ΥΠΑΑΤ έχουν συζητηθεί επανειληµµένα. Δεν είναι λίγες, για παράδειγµα, οι αναφορές ακόµη και ανώτατων κοινοτικών αξιωµατούχων για το ελληνικό παράδοξο, δηλαδή την προκήρυξη όλων εκείνων των επενδυτικών και αναπτυξιακών µέτρων του ΠΑΑ, χωρίς να έχει ακόµα προκηρυχθεί το µέτρο των συµβούλων.

Η παροχή αγροτικών συµβουλών στη Χώρα του Ποτέ (;)Και ενώ όλα έδειχναν πως έχει δροµολογηθεί η έστω και αργοπορηµένη έναρξη της υλοποίησης του µέτρου, τις τελευταίες ηµέρες κυκλοφορούν πληροφορίες που, αν ισχύουν, θα ανατρέψουν εκ νέου τα δεδοµένα. Πιο συγκεκριµένα, οι φήµες κάνουν λόγο για προσπάθεια τροποποίησης του Τεχνικού Δελτίου που έχει αποσταλεί και συµφωνηθεί µε την ΕΕ, έτσι ώστε να νοµιµοποιούνται να παρέχουν συµβουλές όχι µόνο δοµές που πληρούν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές, αλλά και µεµονωµένοι ελεύθεροι επαγγελµατίες.

Αν αυτά αληθεύουν, βρισκόµαστε µπροστά στα εξής ενδεχόµενα. Αφενός, να επαληθευτούν οι φόβοι ότι η διαδικασία παροχής συµβουλών θα µετατραπεί σε φάµπρικα εικονικών συναλλαγών µε ελάχιστο αναπτυξιακό αποτύπωµα. Αφετέρου, οι συµβουλές στην Ελλάδα, που έπρεπε να είχαν δηµιουργηθεί από το 2015, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, να πάρουν ακόµα µία πολυετή αναβολή, ίσως για την επόµενη προγραµµατική περίοδο.