Πασχαλινή αγορά: Ξεπέρασαν τα 8 ευρώ τιµή παραγωγού τα λιγοστά αρνιά των τελευταίων ηµερών

Σημαντικές ποσότητες έχει ήδη απορροφήσει η Ιταλία, ενώ το αυξημένο κόστος εκτροφής έστειλε νωρίς φέτος πολλά ζώα στο σφαγείο

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα,
Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Την εκτίμηση ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων στην αγορά έκαναν κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ» ενόψει του Πάσχα.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται, κατ’ αρχάς, στις εξαγωγές που προηγήθηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία, καθώς το Πάσχα των Καθολικών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν κράτησε φέτος τα ζώα και τα έστειλε νωρίς στο σφαγείο λόγω του σημαντικά αυξημένου κόστους εκτροφής.

Κόστος που ωθεί τους κτηνοτρόφους να ζητήσουν αύξηση στην τιμή παραγωγού, μίνιμουμ 30% σε σχέση με πέρσι, γεγονός που μεταφράζεται τουλάχιστον στα 8 ευρώ/κιλό, ενώ ορισμένοι έθεσαν τον πήχη της βιωσιμότητας στα 9 ευρώ/κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη 14/4, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) για την αγορά των αμνοεριφίων ενόψει της εορταστικής περιόδου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε μία από κοινού προσπάθεια να συγκρατηθεί η τιμή του αμνοεριφίου και να φθάσει στον καταναλωτή σε μια τιμή που θα ξεκινάει από τα 11 ευρώ/κιλό.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζονται η Ομοσπονδία των κρεοπωλών με τον ΣΕΚ και την ΠΕΚ, ώστε, όπου είναι δυνατόν, να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να διατηρηθεί το αρνί και το κατσίκι σε πιο προσιτά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν υπήρξε αναφορά σε πλαφόν τιμής που είχε τεθεί τις προηγούμενες ημέρες από τους κρεοπώλες. Επιπλέον, από την πλευρά των κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ο καταναλωτής δεν μπορεί να πληρώσει το αρνί και το κατσίκι σε τιμές άνω των 14 ευρώ. 

Ανατ. Μακεδονία – Θράκη
«Πρώτη φορά που οι έμποροι ρωτούν πριν κάνουν προσφορά»

Η δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των ρουμανικών αμνοεριφίων άλλαξε τη δυναμική της φετινής αγοράς, εκτιμούν κτηνοτρόφοι με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, «η έλλειψη κάνει τους εμπόρους να ρωτάνε “πόσο ζητάς”, ενώ επί χρόνια δήλωναν “τόσα δίνουμε”. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις μειωμένες προσφορές των σούπερ μάρκετ. Yπάρχουν συνάδελφοι που περιμένουν να φτάσει το αρνί τα 9 ευρώ το κιλό για σφάγιο, τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ικανοποιητικές τις φετινές τιμές, λέγοντας ότι «ακόμη και την περίοδο πριν από το Πάσχα τα αρνιά για πάχυνση έφταναν τα 5,50 ευρώ το κιλό για σφάγιο και όσο πλησίαζε το Καθολικό Πάσχα τα 6 ευρώ. Τώρα, είναι στα 5 ευρώ για ζωντανό ζύγι με ανοδική τάση και στα 8 ευρώ για σφάγιο, αρνιά και κατσίκια».

Ωστόσο, όπως τόνισε, η ψαλίδα τιμών παραγωγού – κρεοπωλείου είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα αμνοερίφια εμφανίζονται ήδη σε τιμές από 14 έως 16 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, έγινε το παραδοσιακό παζάρι της Δράμας που στο παρελθόν έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής παραγωγού. Ωστόσο, κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είχαν ήδη πουλήσει τα αρνιά τους.

Ελάχιστα είναι τα εναπομείναντα αρνιά στη Ροδόπη, καθώς πουλήθηκαν ζωντανά τον Δεκέμβριο με τιμές 2,70 έως 3,20 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Δημήτρη Γρηγοριάδη: «Η τιμή για σφάγιο διαμορφώνεται στα 7 ευρώ το κιλό και για τα ζωντανά αρνιά στα 4,20 – 4,30 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι κράτησαν αρνιά ενόψει της Μεγάλης Δευτέρας».

Κεντρική Μακεδονία
Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν οι έμποροι

Ασαφής παραμένει η εικόνα της τιμής στη λιανική για τον πασχαλινό οβελία στην Κεντρική Μακεδονία, με το κόστος εκτροφής, ωστόσο, να έχει ανέβει στα ύψη. Μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, οι χονδρέμποροι και οι έμποροι δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους, σε ό,τι αφορά τις τιμές των αμνοεριφίων, αφού ο εορτασμός για το Πάσχα των Καθολικών δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Το κλίμα στην αγορά αναμένεται να ξεκαθαρίσει είτε αύριο Σάββατο του Λαζάρου είτε μεθαύριο Κυριακή των Βαΐων, όταν και οι αλυσίδες λιανικής θα αναρτήσουν τιμές. Στο παζάρι του Λαγκαδά, η τιμή του αρνιού κινήθηκε στα 8,50 ευρώ και στα 9 ευρώ για το κατσίκι, ωστόσο η κίνηση ήταν περιορισμένη.

Λίγο πιο ξεκάθαρη ήταν η εικόνα στο παζάρι της Αξιούπολης στο Κιλκίς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμά Καρυπίδη: «Πριν από λίγες ημέρες, κάποιοι κτηνοτρόφοι που είχαν ανάγκη φόρτωσαν 7 ευρώ το αρνί για τα σφαγεία της Χαλκηδόνας. Η τιμή που υπάρχει σήμερα στα κρεοπωλεία για τα αμνοερίφια είναι για τα ζώα που μας πήραν με 4,50 – 5,50 ευρώ πριν από δύο μήνες.

Μετά τις 17 Απριλίου κι έπειτα, όταν τελειώσει το Πάσχα των Καθολικών, θα δούμε εάν κρατηθούν οι τιμές. Στην περιοχή του Κιλκίς, οι κτηνοτρόφοι ζητούν 8 ευρώ το αρνί και 8,50 το κατσίκι», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Καθολικό Πάσχα τα μικρά αρνάκια (από 6 έως 9 κιλά) για εξαγωγές πωλήθηκαν από 7,50 έως 9 ευρώ το κιλό. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, Δημήτρης Στραζέμης: «Για το δικό μας Πάσχα, εμείς έχουμε ένα ρεαλιστικό κόστος παραγωγής για το φρέσκο αρνί που ξεκινά από 9 ευρώ και πάνω και περίπου 9,50 ευρώ το κατσίκι που έχει μεγαλύτερη ζήτηση. Αν οι τιμές για τα αμνοερίφια παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, τότε αυτό θα σημάνει ταφόπλακα για τον κλάδο μας».

Θεσσαλία
Φωτιά στην τσέπη βάζουν οι αυξήσεις σε αρνιά – κάρβουνα

Φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών αναμένεται να μπει πριν ακόμα από το ψήσιμο του αρνιού και των άλλων εδεσμάτων, καθώς η φετινή αγαπημένη ιεροτελεστία θα κοστίσει ακριβά στα ελληνικά νοικοκυριά. Κι ενώ η συζήτηση είθισται να επικεντρώνεται στον πασχαλινό οβελία, φέτος ανησυχία προκαλεί η αύξηση του κόστους και η έλλειψη στα κάρβουνα.

Όπως είχε γράψει και προ ημερών η «ΥΧ», το πρόβλημα των ακριβών ζωοτροφών έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε πρόωρες σφαγές, με τα περισσότερα ζώα είτε να έχουν αποθηκευτεί στις αποθήκες των μεσαζόντων, είτε να έχουν εξαχθεί, ενόψει και του Καθολικού Πάσχα. Επομένως, η έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά θα φέρει και αυξήσεις στα κρεοπωλεία.

Αυτές τις μέρες οι κτηνοτρόφοι σφάζουν με τιμή 7,50 με 8 ευρώ το κιλό, ενώ οι κρεοπώλες προμηθεύονται το αρνί από τον έμπορο σε τιμή 9,50 ευρώ και οι ίδιοι το πουλάνε 11 ευρώ. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και θα γίνουν οι παραγγελίες για το Πάσχα, η τιμή του αρνιού θα τσιμπήσει και θα φτάσει στα 13 ευρώ, ενώ το κατσίκι στα 14 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελο Ρίζο, «η κατάσταση στην αγορά είναι ρευστή και οι τιμές καθημερινά αλλάζουν. Θα υπάρξει μία αύξηση στην τιμή του οβελία της τάξης του 10% με 15% και σε αυτήν εμείς θα πρέπει να απορροφήσουμε και την αυξημένη τιμή πώλησης από τον έμπορο, αλλά και το αυξημένο ενεργειακό κόστος».

Δυσάρεστη έκπληξη περιμένει φέτος όσους τηρήσουν το έθιμο της σούβλας, καθώς παρατηρείται έλλειψη στην αγορά στα κάρβουνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τελική τιμή πώλησης του προϊόντος. Στη Λάρισα αυτές τις μέρες το 10κιλο σακί κάρβουνα πωλείται με 12 ευρώ, αλλά όλα δείχνουν ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κεχαγιά, που διατηρεί ένα από τα παλαιότερα καταστήματα πώλησης ξυλοκάρβουνων στη Λάρισα, το πρόβλημα της έλλειψης οφείλεται σε δύο παράγοντες: «Πρώτον, στα χιόνια που έπεφταν μέχρι και την 25η Μαρτίου στα βουνά και τα οποία δεν επέτρεψαν στους υλοτόμους να κόψουν τα ξύλα, ώστε στη συνέχεια οι έμποροι να ετοιμάσουν εγκαίρως ξυλοκάρβουνα.

Δεύτερον, στις μειωμένες εισαγωγές που καταγράφονται και οι οποίες οφείλονται στα αυξημένα μεταφορικά κόστη». Να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά εισάγει κάρβουνα από την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Με την αύξηση του μεταφορικού κόστους, η άφιξη ενός κοντέινερ στην πατρίδα μας από 3.000 ευρώ που κόστιζε, φέτος εκτινάχθηκε στα 17.000-18.000 ευρώ!

Στερεά Ελλάδα
Πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες

Στην άμεση πώληση των αρνιών τους ακόμα και πριν από 15 μέρες προχώρησε ένα μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων της Στερεάς. Τα 8 ευρώ και η έλλειψη σε ρευστό ήταν δελεαστικά για τους ίδιους, με αποτέλεσμα να κλείσουν έναν σημαντικό αριθμό ζώων κυρίως για κρεοπώλες και όχι για εμπόρους.

Ο Κώστας Σταυρόπουλος, κτηνοτρόφος από την Αταλάντη Φθιώτιδας, έκανε λόγο για τιμές από 7,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό: «Αρνιά ή κατσίκια από 8 έως 12 κιλά φτάνουν τα 8,5 ευρώ το κιλό. Τα πάνω από 13 κιλά αρνιά κυμαίνονται περίπου στα 7,5 ευρώ. Σε ό,τι αφορά πωλήσεις ζώων σε εμπόρους ως ζων βάρος, οι τιμές κυμαίνονται από 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό». Ο ίδιος κάνει λόγο για έλλειψη αμνοεριφίων στο σύνολο των κτηνοτρόφων της περιοχής: «Μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων έφυγε για τις αγορές στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των Καθολικών και σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει την πώληση των αρνιών αυτή την περίοδο».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ανεστόπουλος, κτηνοτρόφος από τα Καμένα Βούρλα, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η ζήτηση στην περιοχή από την πλευρά των καταναλωτών φαίνεται έντονη, ενώ η τιμή, όπως διαμορφώνεται στη λιανική, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 14 ευρώ το κιλό. Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι πωλούν απευθείας σε καταναλωτές από ό,τι γνωρίζω με 10 ευρώ το κιλό στην τρέχουσα περίοδο».

Πελοπόννησος
Μεγάλη η ζήτηση, λίγα τα αμνοερίφια

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα και στην Πελοπόννησο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τελική τιμή που θα έχουν τα κατσίκια και τα αρνιά. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η μεγάλη ζήτηση που αναμένεται να συνδυαστεί με υψηλότερη τιμή σε σχέση με πέρσι για τον παραγωγό.

Ο Τάσος Φούντας, κτηνοτρόφος από τη Λακωνία, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Είναι γεγονός ότι τα κατσίκια πήραν μία αύξηση, αλλά αυτή ουσιαστικά χάθηκε από την αύξηση των ζωοτροφών. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, όσα έφυγαν για εξαγωγή πουλήθηκαν με 7 ευρώ το κιλό και ήταν αυτό που λέμε “ψιλά” κατσίκια. Στην εγχώρια αγορά, που θα κατευθυνθούν μεγαλύτερα ζώα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα διατηρηθούν οι τιμές αυτές. Υπάρχει και το προηγούμενο των Χριστουγέννων που άρχισαν στα 7 ευρώ και έπεσαν στα 4,5».

Ο Λάμπρος Δημητρακόπουλος, παραγωγός από την Αρκαδία, μας είπε, από την πλευρά του, ότι «η τιμή που διαμορφώθηκε μέχρι τώρα είναι στα 6-7 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά αρνιά. Αυτό διότι λόγω της αύξησης των ζωοτροφών αρκετοί αποφάσισαν να σφάξουν πολύ νωρίτερα και να τα δώσουν. Το κατσίκι για εξαγωγή μέχρι τώρα έχει πάει στα 8 ευρώ. Γενικότερα, όμως, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από έλλειψη κατσικιών και αρνιών, αφού κρίθηκε ασύμφορο να τα κρατήσουν. Όταν το καλαμπόκι από 32 λεπτά έφτασε στα 48, τι αρνί να κρατήσει κάποιος;» κατέληξε.