Πατάτα Πολύμυλου: Καθυστέρηση συγκομιδής και μειωμένη παραγωγή

patata-polimilou-kalliergeia-kozani

Μεγάλα προβλήματα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το καλοκαίρι, παρουσιάζει η συγκομιδή της πατάτας στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν κατά 20 ημέρες τη διαδικασία συλλογής του προϊόντος, ενώ η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 60%-70%.

Οι πατατοπαραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες και υποχρεώθηκαν να φυτεύσουν σε δύο χρονικές περιόδους, γεγονός που δυσχέρανε το πότισμα των χωραφιών, αφού δεν κατάφεραν να αρδεύσουν όλοι μαζί. «Όσοι φύτευσαν στην πρώτη περίοδο παίρνουν κάποια καλή παραγωγή, ενώ οι περισσότερες πατάτες είναι ακόμη πράσινες», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ιωάννης Αμβρακίδης, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως οι πρωτοφανείς, για την ορεινή περιοχή του Πολυμύλου, υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ένα στρέμμα μπορεί να αποδώσει περισσότερους από 3 τόνους πατάτες, φέτος αναμένεται να φτάσει από 500 κιλά έως και 1 τόνο.

Σχετικά με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, ο κ. Αμβρακίδης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλές, σε σημείο να μην καλύπτεται το κόστος της καλλιέργειας, ενώ και οι εισαγωγές θα πιέσουν ακόμη περισσότερο την τιμή του προϊόντος. «Στο λεκανοπέδιο και γύρω από τη λίμνη Πολυφύτου κατέληξαν να βγάζουν με 12-13 λεπτά το κιλό πατάτα», ανέφερε ο κ. Αμβρακίδης, για να καταλήξει πως αν ισχύσουν αυτές οι τιμές, τότε οι παραγωγοί στον Πολύμυλο έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τις πατάτες τους έως και το Πάσχα.

Πτώση και στην τιμή

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια της πατάτας στην περιοχή του Πολύμυλου Κοζάνης. Το αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις να μειωθούν έως και 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές του προϊόντος στην αγορά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.