Πατάτα: Σταθερά τα στρέμματα στις ανοιξιάτικες φυτεύσεις

Οι οψιμότερες περιοχές της πατατοκαλλιέργειας στα βόρεια της χώρας πήραν φέτος τη σκυτάλη φύτευσης από τις νοτιότερες. Θα ακολουθήσει το Νευροκόπι και στο τέλος Απρίλη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπορεί το κόστος παραγωγής να έχει ανέβει σημαντικά, όμως οι παραγωγοί επιμένουν στην καλλιέργεια, διότι αποτελεί βασικό τρόφιμο και οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, δείχνουν να καλύπτουν την αγορά μέχρι και τη συλλογή της πρώιμης παραγωγής από τις περιοχές της Πελοποννήσου. Ακανθώδες ζήτημα παραμένει η εισαγωγή από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, που δημιουργούν προβλήματα στην αγορά.

Ο Απόστολος Βεσμελής, μέλος της ομάδας παραγωγών πατάτας Κάτω Νευροκοπίου, κάνει λόγο για μία σταθεροποίηση της παραγωγής στα 20.000 στρέμματα στην περιοχή του. Υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέρα από το καλαμπόκι και το σιτάρι και για αυτό επιμένουμε στην παραγωγή της πατάτας, προσπαθώντας να ενισχύσουμε την ποιότητά της».

Παράλληλα, κάνει λόγο για εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας νέας συλλογής, η οποία ανταγωνίζεται τη δική τους. «Από τα 55 λεπτά που πουλούσαμε πριν από λίγες ημέρες, φτάσαμε στα 45. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις αιγυπτιακές, απλά ζητάμε την ταυτοποίησή τους, όπως επίσης και τον έλεγχο της υπολειμματικότητάς τους σε φυτοφάρμακα μη εγκεκριμένα στις χώρες της Ευρώπης. Δεν γίνεται να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μία ενιαία αγορά».

Κλείνοντας, ο κ. Βεσμελής είπε ότι οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Μαρτίου εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. «Ήδη έχουμε προετοιμάσει τα χωράφια που θα γίνουν οι φυτεύσεις. Επιλέγουμε ποικιλίες που παρουσιάζουν καλή προσαρμοστικότητα στις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Θήβα: Μεγάλο στοίχημα το κόστος άρδευσης

Για μια σταθερή χρονιά χωρίς σημαντικές μεταβολές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της Βοιωτίας κάνει λόγο ο Χρήστος Σαμπάνης. Υποστηρίζει ότι έχει φυτευτεί πάνω από το 90% της έκτασης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της περιοχής, όμως προβληματίζεται για το κόστος άρδευσης. «Αντλούμε νερό από σημαντικά μεγάλο βάθος, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ιπποδύναμη και κατ’ επέκταση υψηλότερο κόστος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 4 με 5 τόνους το στρέμμα και η μέση τιμή ήταν στα 40 λεπτά το κιλό.